Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
28.09.2020 08:35

Dobrovoľníci vyčistili okolie rieky Parná od nahromadeného odpadu


Ilustračná snímka.


Posunúť Slovensko k ekologickej zodpovednosti, bezodpadovosti a udržateľnému spôsobu života bolo cieľom aktivity Zaži čisté rieky, v rámci ktorej sa aktivisti na celom Slovensku zamerali na vodné toky.


V Trnave sa v nedeľu popoludní stretli desiatky dobrovoľníkov na brehu rieky Parná a v jej okolí, a vyčistili ju od nahromadeného odpadu.      

„Vyzbieraním odpadu, ktorý sme pri objavovaní lokality našli, sme podporili ochranu nenahraditeľného prírodného bohatstva, našich vodných zdrojov. Týmto spôsobom sme tiež prispeli k zachovaniu cenných prírodných biotopov a najviac ohrozených druhov rastlín a živočíchov, ktoré Slovensko má,“ skonštatovala projektová manažérka Silvia Bieliková.      

Aktivitu zorganizovala nezisková organizácia Human Health Institute - Inštitút pre ľudské zdravie v rámci platformy Žiť vedomo, v spolupráci s občianskymi združeniami a miestnymi iniciatívami. Mesto Trnava zabezpečilo úplne nové rukavice a vrecia na odpad.      

Parná je vodný tok na západnom Slovensku, pravostranný prítok Trnávky dlhý 38,5 kilometra. „Do vodných tokov sa dostáva množstvo odpadových látok, ktoré, ak by neboli odbúravané, by sa smerom po prúde postupne koncentrovali, až by spôsobili úplné zrútenie ekosystému. Sem patria aj produkty ľudskej činnosti, ktoré sa v rámci takýchto aktivít usilujeme odstrániť a poukázať na tento celosvetový problém,“ povedala Bieliková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.06.2017
Výzvu ministra L. Sólymosa Deň pre Dunaj prijalo 35 samospráv
Výzvu ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa spojiť sa pre Dunaj, vyčistiť jeho brehy, ale aj okolie obcí a miest v jeho blízkosti, prijalo 35 samospráv. Deň pre Dunaj, v rámci ktorého bude čistenie okolia veľtoku prebiehať, sa uskutoční v sobotu 24. júna.
viac
28.09.2017
Dobrovoľníci čistili v Poloninách vodné toky i turistický chodník
Študenti z Výskumného ústavu vysokohorskej biológie Žilinskej univerzity navštívili tento týždeň viaceré lokality Národného parku (NP) Poloniny za účelom dobrovoľníckych prác, ale aj spoznávania tohto územia. Zbierali odpadky, vyčistili turistický chodník a popritom sa aj vzdelávali.
viac
16.09.2020
V kraji bude opäť Gruntovačka, upratovať môže každý
V Banskobystrickom kraji bude už po piaty raz akcia s názvom Gruntovačka. V dňoch 18. a 19. septembra sa uskutoční tak, ako tento projekt od začiatku nastavili.
viac
17.09.2020
Dobrovoľníci budú cez víkend čistiť brehy Váhu
Šalianski dobrovoľníci si pripomenú Svetový čistiaci deň zbieraním odpadu pri Váhu. Spoločne sa zídu v sobotu (19. 9.) dopoludnia na Veľkej pláži v mestskej časti Veča.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %