Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
30.07.2019 08:10

Dobrovoľníci začali v Zborove s brigádou na vojnovom cintoríne


Na snímke dobrovoľníčky z Nemecka počas brigády na nemeckom vojnovom cintoríne v obci Zborov v okrese Bardejov. EASY FOTO TASR – Maroš Černý


Nemeckí a slovenskí dobrovoľníci začali v pondelok v Zborove v okrese Bardejov dvojtýždňovú brigádu na nemeckých vojnových cintorínoch.


 Podľa tajomníka Spoločnosti starostlivosti o nemecké vojnové hroby na Slovensku Michala Bochina Nemecký ľudový zväz starostlivosti o vojnové hroby (VDK) pravidelne organizuje na Slovensku takéto brigády.      

 "Táto skupina pochádza z mesta Konstanz v Bádensku-Württembersku. Budú mať na starosti údržbu a drobné opravy na vojenských nemeckých cintorínoch v Zborove, Vyšnom Mirošove a potom sa presunieme k pamätníku na Dukle. Na cintoríne v Zborove opravia predný plot a urobia sadové úpravy. Vo Vyšnom Mirošove takisto pretrú, opravia predný plot a urobia sadové úpravy. Na Dukle sa budú prioritne venovať sadovým úpravám, čisteniu chodníka a veže po stavebných úpravách," uviedol Bochin s tým, že brigády organizujú od roku 1998.       

Ako povedal, ich zmyslom nie je podanie fyzického výkonu, ale vzájomného spoznávania sa, aby účastníci spoznali Slovensko a prekonávali tým predsudky. "Boli sme na Dunajci, jeden deň budeme v spolupráci s Vojenským historickým ústavom venovať histórii na Dukle a takisto navštívime Prešov a Košice," doplnil Bochin.       

"Nepracujeme iba na Slovensku, ale aj v Belgicku, Francúzsku alebo v Poľsku. Máme veľmi veľa dobrovoľníkov, ktorí sa zaujímajú o takúto činnosť. V celej Európe v súčasnosti prebieha desať projektov," uviedol pre TASR vedúci brigády Nemeckého ľudového zväzu starostlivosti o vojnové hroby Peter Ziegler.       

"Som tu prvý raz. Bola možnosť prísť na Slovensko, tak som ju využila. Nebola som ešte na takejto brigáde. Slovensko je veľmi zaujímavá krajina, sú tu príjemní a dobrí ľudia, rovnako ma zaujala kultúra," povedala dobrovoľníčka Viktoria Ganzer, ktorej prarodičia padli v boji počas vojny.       

Zvláštnosťou cintorína v Zborove podľa Bochina je, že tam boli v minulosti pochovaní prví nemeckí vojaci na našom území počas druhej svetovej vojny.       

"Cieľom akivít, ktoré robíme, je nosná myšlienka a to zmierenie sa nad hrobmi. Brigády sa tiež konajú ako súčasť osláv 100. výročia Nemeckého ľudového zväzu starostlivosti o vojnové hroby. Okrem tejto, budú tohto roku na Slovensku dve brigády. Jedna vo Važci, to je Bundeswehr a druhá bude v Prešove," dodal Bochin.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2018
Pochod k zvonici má verejnosti priblížiť vojnové miesta i udalosti
Turistický pochod k zvonici na bojisku prvej svetovej vojny na vrchu Skory nad obcou Hostovice v Sninskom okrese má za cieľ spopularizovať toto miesto a zároveň verejnosti priblížiť jeho históriu. Pre TASR to uviedol Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy.
viac
13.11.2019
Na vojnovom cintoríne v Trenčíne-Zábraní si uctili obete prvej svetovej vojny
Vojnový cintorín z 1. svetovej vojny v Trenčíne – Zábraní bol v tomto roku vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Na tomto mieste si pripomenuli obete vojnového konfliktu všetky vekové skupiny, zástupcovia ozbrojených síl SR i významní hostia.
viac
11.03.2020
Vojenský cintorín vo Zvolene čaká obnova
Zrevitalizované miesto posledného odpočinku tisícok sovietskych vojakov s novými pamätnými tabuľami by malo už čoskoro vítať všetkých, ktorí si na zvolenský cintorín prídu uctiť obete druhej svetovej vojny.
viac
25.05.2020
Bunker Team mapuje historické pamiatky a zaujímavosti v okolí mesta
Mapovanie historických pamiatok a iných zaujímavostí v okolí Fiľakova v okrese Lučenec je náplňou práce neformálnej dobrovoľníckej skupiny Bunker Team, ktorá vznikla pred zhruba dvoma rokmi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %