Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
15.06.2020 09:35

Dobrovoľníci zrenovovali pred jazdami Zbojníckeho expresu múzeum zubačky


Do brigády sa zapojili asi dve desiatky dobrovoľníkov. Snímka zdroj: (tasr).


Medzi regiónmi Horehronie a Gemer pribudne toto leto ďalší zážitkový vlak - Zbojnícky expres. Nadviaže tak na úspech Horehronského expresu z vlaňajšej letnej sezóny.


Obom expresom chystajú "pôdu" dobrovoľnícke upratovacie akcie. Jedna z nich pokračovala v sobotu v Tisovci.

„Do brigády sa zapojili asi dve desiatky dobrovoľníkov. Robia na revitalizácii exteriéru, interiéru a historických exponátov tunajšieho múzea zubačky,” uviedol Viktor Brádňanský z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Gemer.

Múzeum zubačky nám približuje úžasnú históriu unikátnej železničnej trate z Tisovca do Brezna, ktorá písala regionálne dejiny. Zaujímavé informácie a historické exponáty, to všetko sú podnety, ktoré návštevníkom múzea už navždy umocnia pôžitok z jazdy po tejto trati, či už na Zbojníckom exprese alebo na parnej zubačke,” pripomenul.

Ako povedal člen občianskeho združenia (OZ) Zubačka Jiří Kubáček, múzeum začalo svoju činnosť v roku 2014, krátko po tom, ako začal jazdiť "repasovaný" vlak, dodaný do Tisovca z Rumunska. „Otvorené je vždy počas jázd vlakov, ale tiež na požiadanie. Informácie sú na stránke nášho združenia,” pripomenul.

Zbojnícky expres bude premávať z Brezna do Tisovca cez sedlo Zbojská. Ide o trať, na ktorej z Tisovca do Sedla Zbojská jazdí v lete historická vlaková súprava ťahaná vyše storočnou parnou zubačkou, ktorú udržiavajú v dobrej kondícii dobrovoľníci z OZ Zubačka. V sezóne pôjde štyrikrát, prvýkrát sa dostane na trať 4. júla.

Cesta Zbojníckeho expresu bude zaujímavá nielen vďaka "zbojníckemu" programu priamo vo vlaku, ale aj výhľadom na slovenskú prírodu a technické pamiatky, predovšetkým železničné premostenia. Konečná zastávka Tisovec turistom ponúka návštevu práve miestneho železničného múzea.

Zbojnícky expres a Horehronský expres sú súčasťou projektu Zážitkových vlakov v Banskobystrickom kraji. Horehronský expres bude jazdiť na svojej obvyklej trase Brezno – Telgárt – Mlynky. V roku 2019 sa počas letnej turistickej sezóny previezlo Horehronským expresom takmer 3000 ľudí.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2019
V kraji už jazdí Horehronský expres
Prvá jazda Horehronského expresu sa uskutočnila za účasti župana Jána Luntera v piatok, 31. mája 2019. Banskobystrický samosprávny kraj počas leta pripravil pre milovníkov historických vlakov pravidelné jazdy vlakovej súpravy z prelomu 50-tych a 60-tych rokov minulého storočia.
viac
15.02.2020
Náučný chodník zbojníka Surovca ponúka prechod kaňonom
Prechod skalným kaňonom, viadukt so zubačkovou traťou, nahliadnutie do dvoch jaskýň, či rozhľadňu s výhľadom na Nízke Tatry. To všetko ponúka Náučný chodník Jakuba Surovca v sedle Zbojská pri Tisovci v Rimavskosobotskom okrese.
viac
08.06.2020
Horehronský expres vyráža 25. júla
Dobrovoľníci v sobotu skrášľovali vlakové stanice na Horehroní, ktorými aj toto leto bude prechádzať turistická atrakcia Horehronský expres.
viac
27.05.2021
Liptov s novou atrakciou
Hrabovská dolina vstupuje do letnej sezóny s novou atrakciou. Už v sobotu 29. mája 2021 sa otvorí Kráľovstvo Hrabovo. Až 400 ton piesku sa tu premenilo na umelecké diela s rozprávkovou tematikou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %