Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
24.10.2020 12:23

Dôležité usmernenie k dobrovoľníkom počas testovania


Plagát - výzva


Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií informovala ZMOS, že pri plošnom testovaní sa stretávajú s nesprávnym označením osôb, ktoré pomáhajú pri zabezpečení jeho úspešného a hladkého priebehu, na čo je potrebné dbať pri rozlišovaní medzi dobrovoníckou zmluvou a dohodou o vykonaní práce.


Preto ponúkajú stručné vysvetlenie rozdielov:

Dobrovoľník = osoba, ktorá na na základe svojho slobodného rozhodnutia, bez nároku na odmenu vykonáva pre inú osobu s jej súhlasom v jej prospech alebo vo verejný prospech dobrovoľnícku činnosť. Túto činnosť nevykonáva ako súčasť svojich pracových alebo služobných povinností vyplývajúcich zo zákona, pracovnej zmluvy  alebo v rámci svojej živnosti. Na túto osobu sa vzťahu Zákon o dobrovoľníckej činnosti 406/2011. Môžete s ňou uzatvoriť zmluvu o dobrovoľníckej činnosti, ale nemôžete jej za činnosť zaplatiť odmenu. Dobrovoľníkovi by ste ale mali poskytnúť zaškolenie a nevyhnuté pracovné pomôcky.

Osoba pracujúca dobrovoľne za finančnú odmenu = nie je to dobrovoľník, aj keď sa zúčastňuje aktivít dobrovoľne, t. j. nikto jej to nenariadil. Osobe platíme za jej činnosť a musí mať s nami uzatvorenú zmluvu, na základe ktorej jej túto odmenu vyplatíme. Najjednoduchšie je uzatvoriť s touto osobou dohodu o vykonaní práce alebo obodbnú zmluvu, ktorou vytvárame s osobou pracovnoprávny vzťah alebo zmluvu o dielo, prípadne mandátnu zmluvu. A tieto sa riadia Zákonníkom práce, Občianskym zákonníkom alebo Obchodným zákonníkom.

Autor: Zdroj: ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.05.2016
Národný futbalový štadión by mali začať stavať v priebehu nasledujúcich týždňov
Výstavba Národného futbalového štadióna (NFŠ) v Bratislave by sa mala začať v priebehu nasledujúcich týždňov. Predpokladá to Peter Borák zo spoločnosti KPMG, ktorá v rámci tohto projektu poskytuje ministerstvu školstva poradenstvo.
viac
25.10.2016
Krčmy musia mať uzatvorené zmluvy so zberovými spoločnosťami
„Zrejme využívajú aj naše kontajnery,“ reagoval starosta Lovinobane Ing. Marián Lenhard na otázku, či krčmy, potraviny a ďalší podnikatelia v obci vynášajú odpad do kontajnerov určených len občanom. „Navyše si podľa mňa ani nie sú vedomí, že majú mať uzatvorené zmluvy so zberovými spoločnosťami.“
viac
24.11.2016
Čo bude s obcami a mestami, ktorým OZV vypovedali zmluvy?
Ešte koncom septembra sa dve najväčšie organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI-PAK a NATUR-PACK (spolu vyše 92 percent na trhu OZV) rozhodli od januára 2017 vypovedať alebo neobnoviť zmluvy o ďalšej spolupráci s niektorými obcami a mestami.
viac
23.03.2022
ZMOS apeluje na premiéra, ministerstvá neplnia zmluvu
Združenie miest a obcí Slovenska sa listom obrátilo na predsedu vlády Eduarda Hegera. Dôvodom je neplnenie dodatku ku kolektívnej zmluve vyššieho stupňa. Problémom sú financie na odmeňovanie v prenesenom výkone štátnej správy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %