Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
13.03.2018 11:55

Dom ľudového bývania ponúkne inšpiráciu na veľkonočnú výzdobu


Dom ľudového bývania v Šali - ilustračná snímka


Inšpiráciu na veľkonočnú výzdobu ponúkne návštevníkom Domu ľudového bývania v Šali podujatie Veľká noc v domčeku. Výstavu kraslíc doplnia ukážky zdobenia kraslíc rôznymi technikami či ukážky pletenia korbáčov. Podujatie sa uskutoční 27. a 28. marca.


Veľkonočné sviatky sú najvýznamnejším kresťanským sviatkom, ku ktorému sa viaže veľa cirkevných úkonov, ľudových obyčajov spojených s príchodom jari, vrátane magicko-očistných a prosperitných praktík. Prastarými symbolmi tohto obdobia bola voda, oheň, zeleň a vajíčko, ktoré symbolizovalo znovuzrodenie života.      

 „Vplyvom rýchleho rozvoja vedy a techniky, ktorý má vplyv predovšetkým na náš spôsob života, sa začínajú pomaly vytrácať zvyky, ktoré naši predkovia praktizovali počas týchto sviatkov. Časť z tradičných zvykov však zachovávame dodnes,“ uviedla Ľubica Packová – Zahradárová z Ponitrianskeho múzea, ktorého súčasťou je Dom ľudového bývania v Šali. Okrem konzumácie tradičných veľkonočných jedál sa zdobia príbytky bahniatkami alebo zelenými ratolesťami, kúpači či šibači za odmenu dostávajú kraslice.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.04.2016
Dom ľudového bývania v Šali pripravil výstavu prác M. Dankovej a P. Súdorovej
Košíky z prútia a pedigu, drevorezbu, úžitkové i dekoračné predmety zhotovené z drôtu a keramiky predstaví výstava Univerzita tretieho veku – remeslá v priestoroch Domu ľudového bývania v Šali.
viac
20.03.2018
Veľká noc v zariadeniach sociálnych služieb
Výstava bude v dňoch od 21. do 28. marca 2018 priamo v priestoroch foyeru Úradu ŽSK. Pri otvorení v stredu sa uskutoční krátka ukážka zdobenia veľkonočných vajíčok.
viac
12.04.2019
V múzeu v Galante sa bude Veľká noc oslavovať tradičným podujatím
Rodinné podujatie Veľká noc v múzeu môžu v sobotu (13. 4.) navštíviť záujemcovia z Galanty a celého regiónu. Vo Vlastivednom múzeu v Galante budú pre nich pripravené tvorivé dielne, ukážky remeselnej výroby i hudobný program.
viac
31.03.2021
Most v Podvaží bude pre rekonštrukciu uzatvorený
K úplnému uzatvoreniu cestného mosta ponad inundačný kanál Váhu na ceste II/507 v považskobystrickej mestskej časti Podvažie dôjde po veľkonočných sviatkoch, a to na obdobie 6 mesiacov. Obchádzkové trasy vedú po cestách II/517, I/61 a I/10, vyznačené budú dočasným dopravným značením.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %