Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.02.2020 11:05

Dom smútku v Senici čaká obnova


Ilustračná snímka: (int.).


Mesto Senica začína 1. marca s obnovou domu smútku na senickom cintoríne, ktorá je naplánovaná na sedem mesiacov a počas nich bude dom smútku kompletne uzavretý. Oprava by mala byť hotová k Pamiatke zosnulých.


Dom smútku bol skolaudovaný 29. februára 1984. Až na drobné úpravy a opravy sa v ňom odvtedy nič zásadné neurobilo. Opravy sú vzhľadom na 36-ročnú nepretržitú prevádzku už nevyhnutné. Investícia do majetku mesta prinesie skvalitnenie poskytovaných pohrebných služieb i celkovo krajší vzhľad budovy. Dom smútku bude pripravený na poskytovanie služieb na ďalšie desaťročia.

Obnova budovy bude pozostávať z čiastočnej rekonštrukcie sociálnych zariadení, interiérov, vykurovania, vzduchotechniky, elektroinštalácie, zdravotechnickej inštalácie, ozvučovacej techniky a výťahu. Strecha objektu bude opatrená novou strešnou povlakovou krytinou a zateplí sa. Na budove sa vymenia všetky vonkajšie výplne otvorov okrem už vymenených, všetky vnútorné priestory sa vymaľujú. Fasáda sa opatrí novým náterom, opravia sa opadané obklady a vyčistia pohľadové betóny. So zateplením fasády sa neuvažuje, architekti navrhli zachovanie pôvodnej fasády i betónových prvkov.

Rozpočtovaná suma na rekonštrukciu bola takmer 350 000 eur s DPH. Po začatí obnovy informácie súvisiace so smútočným obradom získajú pozostalí v kancelárii prevádzkovateľa Pohrebných služieb, ktoré sídlia priamo v komplexe domu smútku. Keďže momentálne nie je známy presný harmonogram všetkých prác, môže byť kancelária na nevyhnutný čas presťahovaná na iné miesto. V tom prípade bude na cintoríne na oznamovacej tabuli o úmrtí v Senici oznam o prípadnej dočasnej adrese. Pozostalým pri vybavovaní pohrebu potrebné informácie poskytnú aj na Matričnom úrade na Mestskom úrade v Senici.

Kde budú smútočné obrady?

Investor Mesto Senica v spolupráci  s Technickými službami Senica, a. s., ktoré sú prevádzkovateľmi Pohrebných služieb sa budú v rámci niekoľkomesačnej odstávky  domu smútku snažiť zabezpečiť všetky náležitosti tak, aby sa v čo najmenšej miere dotkol pozostalých a mohli dôstojne a so všetkou úctou a pietou odprevadiť zosnulého na poslednej ceste. Takýmto náhradným dôstojným miestom na smútočný obrad je zrekonštruovaný dom smútku v Čáčove. Ďalšou možnosťou je vykonanie obradu v novej časti cintorína v Senici pri centrálnom kríži. Rozsah stavebných prác si vyžiada, že vhodný čas na uloženie rakvy do hrobu bude popoludní. Vzhľadom na plánované sedem mesiacov trvajúce stavebné práce, ktoré si vyžiadajú odstávku domu smútku v Senici, je nevyhnutné, aby mala verejnosť pre náhradné riešenia pochopenie. Mesto Senica a Pohrebné služby Senica sa obracajú na verejnosť s prosbou o trpezlivosť. Všetci zainteresovaní majú záujem, aby aj v tomto období boli smútočné obrady a pohreby vykonané profesionálne a k spokojnosti.

Autor: (msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2018
V Krupine chcú odovzdať obnovený Dom služieb aj mestský úrad
Prioritou vedenia mesta Krupina v tomto roku je obnova budov, miestnych komunikácii a tiež revitalizácia športovísk. K najväčším investíciám patrí rekonštrukcia Domu služieb, s ktorou sa začalo už vlani v lete.
viac
09.01.2018
V Senici pribudne ďalších 11 zrekonštruovaných autobusových zastávok
Mesto Senica bude aj v roku 2018 pokračovať v modernizácii zastávok mestskej hromadnej dopravy (MHD). V minulom roku modernizovalo 12 a v tomto roku bude vynovených ďalších 11 zastávok.
viac
22.07.2020
Mesto počas letných prázdnin rekonštruuje MŠ a ZŠ za 3,6 milióna eur
Mesto Košice počas letných prázdnin opravuje spolu 42 škôl a školských zariadení vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, hodnota prác dosahuje viac ako 3,6 milióna eur. Informoval o tom hovorca magistrátu Vladimír Fabian.
viac
28.10.2021
Sása zachraňuje dom tradícií
V Sáse v okrese Zvolen sa po dvoch rokoch zrejme dočkajú rekonštrukcie krovu Domu ľudových tradícií. O finančné prostriedky vo výške 23.306 eur na jeho obnovu požiadala obec ešte na jeseň 2019 Miestnu akčnú skupinu (MAS) Verejno-súkromné partnerstvo Hontiansko-Dobronivské.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %