Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
06.09.2021 11:05

Dominanta, ktorú obnovujú, bude atraktívnejšia, pribudne niekdajší komín


Snímka zdroj: Wander Book


Horehronská metropola ešte v júni začala s realizáciou projektu obnovy mestskej veže z roku 1830 na Námestí generála M. R. Štefánika, dominanty breznianskeho námestia. Práce postupujú podľa plánu a podľa primátora Tomáša Abela sa po rekonštrukcii ich historická pamiatka stane ešte zaujímavejšou.


„Podľa historických fotografií mestská veža mala kedysi komín, ktorý viedol z bytu zvonára. Rozhodli sme sa, že ho ideme znovu postaviť. Zrekonštruovaná veža tak bude touto novinkou o niečo atraktívnejšia, iná, ako sme boli na ňu doposiaľ zvyknutí,“ konštatoval na mestskom webe Abel.       

Breznianska samospráva revitalizuje národnú kultúrnu pamiatku, ktorá je značne znehodnotená a zanedbaná, s cieľom zveľadiť majetok mesta, vytvoriť kultúrne a atraktívne prostredie verejného priestranstva centrálneho námestia.       

Podľa Veroniky Boháčikovej z investičného odboru magistrátu zhotoviteľ diela, nitrianska firma, ktorá sa venuje obnovám historických budov, hnuteľných a nehnuteľných kultúrnych pamiatok, práce začal vymedzením stavebného priestoru a výstavbou lešenia, nasledovala demontáž krytiny aj latovania, pričom sa zistilo, že vplyvom času a počasia bolo značne degradované.       

„Potrebná je výmena niektorých nosných prvkov strechy a tie, ktoré sú v dobrom stave, ošetríme nátermi. Súčasne firma vykonala čistenie a sanáciu fasády, v rámci ktorej pripravila kvalitný podklad pod nové omietky. Interiér objektu vyčistila od holubieho trusu a začala so škrabaním omietok v byte zvonára,“ priblížila Boháčiková.       

Zhotoviteľ by mal ukončiť práce do konca apríla budúceho roka. Po dokončení príde na rad kompletná obnova interiéru, realizácia nových elektroinštalácií, osvetlenia, výmena okenných a dverných konštrukcií.       

Obnova fasády a vnútorných priestorov dominanty má podľa odhadu vyjsť samosprávu na zhruba 670.000 eur, čo mesto plánuje hradiť z viacerých zdrojov. Banskobystrický samosprávny kraj sa má podieľať sumou okolo 200.000 eur a zvyšok sa mesto okrem vlastných zdrojov snaží financovať aj z nenávratných finančných prostriedkov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.09.2021
Michalovce v obnovenej budove Zlatý býk otvoria galériu a infocentrum
Budova národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Zlatý býk v Michalovciach prešla komplexnou rekonštrukciou a premenila sa na novú mestskú galériu a turistické informačné centrum. Slávnostné otvorenie sa uskutoční v piatok 24. septembra, informovala radnica mesta.
viac
07.01.2022
Vrchovina Háj Nicovô bude mať novú dominantu
Nad Liptovským Mikulášom plánuje radnica postaviť novú dominantu. Vyhliadkový bod vyrastie na vrchovine Háj Nicovô. Bude ho tvoriť oceľová veža, priestor pre pohľady do korún stromov, miesto s panoramatickým výhľadom do lesa a plošina na oddych. Všetky štyri objekty budú priehľadné.
viac
21.04.2022
Suvenírovú eurobankovku s Mestskou vežou začnú predávať v sobotu
V Kultúrno-informačnom centre na Mierovom námestí v Trenčíne spustia v sobotu (23. 4.) predaj suvenírovej eurobankovky s motívom Mestskej veže. Ide o tretiu eurobankovku, ktorá sa svojím motívom spája s mestom Trenčín.
viac
15.11.2022
K obnove škôlky pomohli nórske granty, deti sa do nej vrátia v decembri
Breznianska samospráva finišuje s poslednými úpravami na obnove materskej školy (MŠ) na Ulici Boženy Němcovej. Na renováciu, zameranú najmä na zvýšenie energetickej účinnosti budovy, získala finančné zdroje z nórskych grantov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %