Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
07.10.2020 10:10

Dotácia MK by mohla ísť aj na odstránenie následkov mimoriadnych udalostí


Ministerstvo kultúry.


Ministerstvo kultúry (MK) SR by mohlo poskytnúť dotáciu zo štátneho rozpočtu aj na odstraňovanie následkov či znižovanie negatívnych vplyvov mimoriadnych situácií na oblasť kultúry, ako aj na podporu a rozvoj mediálnej výchovy vrátane boja proti dezinformáciám.


Vyplýva to z návrhu nového zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry (MK) SR, ktorý v stredu schválila vláda. Kabinet zároveň navrhuje, aby parlament o legislatíve rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Dotácie Ministerstva kultúry (MK) SR bude podľa návrhu novely možné poskytnúť aj na činnosti súvisiace s obnovou kultúrnych pamiatok, ktoré nepredstavujú samotnú obnovu – napríklad na zdokumentovanie aktuálneho stavu kultúrnej pamiatky, odborné posúdenie potreby jej obnovy (reštaurovania) alebo prípravu projektovej dokumentácie na jej obnovu, takisto bude možné podporiť činnosti zamerané na budovanie alebo skvalitnenie evidencií kultúrnych pamiatok, výstavy, či odborné podujatia v tejto oblasti.

Predkladatelia legislatívnu úpravu vysvetľujú potrebou reagovať na aplikačné problémy v súvislosti s poskytovaním dotácií. Upraviť by sa mali podmienky poskytnutia dotácie, znížiť administratívna záťaž pre žiadateľov o poskytnutie dotácie. Nová legislatíva má tiež reflektovať skúsenosti pri poskytovaní dotácií v súvislosti s krízou spôsobenou ochorením COVID-19.

Okruh osôb, ktoré môžu byť žiadateľmi o poskytnutie dotácie, má podľa návrhu určiť ministerstvo kultúry vo výzve na predkladanie žiadostí.

Návrh na skrátené legislatívne konanie odôvodňuje vláda tým, že ide o opatrenia na riešenie mimoriadnej situácie, ktorá na Slovensku naďalej trvá. Argumentuje aj naliehavou potrebou rýchleho riešenia negatívnych vplyvov pandémie na oblasť kultúry.

Zákon by mal byť účinný 1. novembra 2020.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2016
Do Fondu na podporu vzdelávania pôjde na budúci rok 2,5 milióna eur
Do Fondu na podporu vzdelávania pôjde v budúcom roku 2,5 milióna eur a minimálne toľko aj počas ďalších rokov. Dohodli sa na tom poslanci s ministrom školstva Petrom Plavčanom.
viac
25.06.2020
Výzva rezortu kultúry na kultúru znevýhodnených skupín
Ministerstvo kultúry SR zverejnilo Výzvu na podporu projektov z programu Kultúra znevýhodnených skupín na rok 2020 v rámci dotačného systému ministerstva na rok 2020.
viac
18.08.2020
Ministerstvo kultúry SR podporí nezávislú kultúru
Ministerstvo kultúry SR poskytne mimoriadnu podporu pre nezávislú kultúru. Podpory sa dočkajú občianske združenia, neziskové organizácie, nadácie a SZČO pôsobiace v rôznych umeleckých žánroch v území, ku ktorým sa doposiaľ žiadna pomoc nedostala.
viac
24.02.2021
Covid dotácie pre neziskové organizácie pôsobiace v kultúre
Ministerstvo kultúry na špeciálne zriadenej podstránke zverejnilo pre oprávnených žiadateľov aj dotačnú kalkulačku na základe toho zistia, v akej výške majú nárok na dotáciu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %