Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
26.11.2021 04:15

Dotácia na vodovodnú prípojku zabezpečí rómskej osade pitnú vodu


Ilustračná snímka.


Obec Kobeliarovo v okrese Rožňava získala nenávratný finančný príspevok na vybudovanie novej vodovodnej prípojky pre ľudí z marginalizovanej rómskej komunity žijúcich v miestnej osade.


Ako priblížila starostka obce Janka Regrutová, súčasný zdroj vody nevyhovuje hygienickým štandardom, nahradí ho preto nový výdajný stojan.

V rómskej osade v Kobeliarove žije podľa starostky asi 250 ľudí, k dispozícii majú jediný zdroj vody. „Doposiaľ majú prístup k vode len na základe trubice, ktorá vyčnieva zo zeme. Zrejme ide o nejaký podzemný prívod vody, ktorý využívajú na varenie, pranie i na pitie,“ vysvetlila starostka. Ako dodala, voda aktuálne nevyhovuje ani hygienickým štandardom, podľa odporúčania hygienikov je potrebné ju pred priamou konzumáciou prevariť.

Obci sa však po roku a pol podarilo dokončiť potrebnú dokumentáciu k projektu novej vodovodnej prípojky, na jej vybudovanie získali i nenávratný finančný príspevok vo výške viac ako 180 000 eur. Nový výdajný stojan bude fungovať na princípe čipových kariet, tie si budú obyvatelia obce môcť dobíjať priamo na obecnom úrade.

„V závislosti od počasia by práce mali začať na začiatku jari, dokončené by mali byť do konca augusta 2023,“ uviedla Regrutová. Ako dodala, v prípade záujmu obyvateľov bude v budúcnosti možnosť potiahnuť vodu aj do samotných domov, potrebné je však najskôr vysporiadať vlastníctvo jednotlivých nehnuteľností.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.12.2016
Rómske domácnosti majú šancu získať prístup k pitnej vode
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako sprostredkovateľský orgán pre časť Operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ) vyhlásilo dňa 7. decembra 2016 výzvu zameranú na podporu prístupu k pitnej vode.
viac
22.01.2018
Humenné získalo dotáciu na projekt občianskych poriadkových služieb
Od začiatku roka fungujú v Humennom miestne občianske poriadkové služby (MOPS), ktoré pôsobia najmä v prostredí marginalizovaných rómskych komunít na území mesta.
viac
10.12.2020
MV vyčlenilo z eurofondov 17 miliónov eur na budovanie inžinierskych sietí
Ministerstvo vnútra (MV) SR vyhlásilo výzvu zameranú na dobudovanie inžinierskych sietí v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Zo zdrojov Európskej únie na ňu vyčlenilo vyše 17 miliónov eur. Informoval o tom hovorca MV SR Petar Lazarov.
viac
09.11.2021
Rozširujeme zoznam oprávnených obcí a zlepšujeme podmienky výzvy
Rozširujeme zoznam oprávnených obcí a zlepšujeme podmienky výzvy zameranej na budovanie kanalizačného systému a prístupu k pitnej vode.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %