Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
23.07.2022 12:05

Dotácie na obstaranie nájomného bytu sa zvýšia


Ilustračná snímka


Ministerstvo dopravy a výstavby SR reaguje na rastúce ceny stavebných prác a materiálov zvýšením obstarávacích nákladov na obstaranie nájomných bytov. Cieľom je zabezpečiť výstavbu nových nájomných bytov a pokračovať v rozbehnutých projektoch.


Rezort dopravy pripravil novelu vyhlášky, ktorá zvyšuje limity dotácií na obstaranie nájomných bytov na účel sociálneho bývania. Vyššia dotácia bude aj na obstaranie nájomného bytu v budove, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou alebo je zapísaná v Zozname svetového dedičstva.

Ministerstvo dopravy už minulý rok pristúpilo k navýšeniu limitov obstarávacích nákladov, ktoré súviseli s rastúcimi cenami stavebných výrobkov, materiálov a prác. Na rast cien sa snažíme pružne reagovať, práve vďaka tejto vyhláške bude možné žiadať o navýšenie dotácie na obstaranie nájomného bytu, či technickej vybavenosti. 

Nové limity budú platiť pre nové žiadosti podané v roku 2023, ale aj pre už uzatvorené zmluvy o poskytnutí dotácie. Žiadateľ však musí preukázať, že sa počas výstavby zvýšili ceny stavebných materiálov, výrobkov a prác. Nové limity sú účinné už od 15.7.2022.​

Pri zvýšených obstarávacích nákladoch stavieb si samospráva môže zabezpečiť dofinancovanie z vlastných zdrojov alebo požiadať o zvýšenie úveru poskytnutého Štátnym fondom rozvoja bývania.

Nová vyhláška upravuje aj jeden z parametrov pre stanovenie výšky obstarávacieho nákladu. Ak sa obstaráva nájomný byt v meste nad 10 000 obyvateľov, v závislosti od lokality, je limit výšky obstarávacieho nákladu určený pre pásmo, ktoré bolo doteraz stanovené len pre krajské mesto a obec priamo susediacu s krajským mestom. 

Vyhláška MDV SR č. 244/2022 Z. z. ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška MDV SR č. 181/2019 Z. z TU.

Autor: Zdroj: ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.07.2019
Mesto odkúpilo zrekonštruovanú bytovku, je v nej 84 nájomných bytov
Mesto Svit v okrese Poprad odkúpilo bytovku, ktorú zrekonštruoval súkromný investor, nové byty pridelí záujemcom ako mestské nájomné.
viac
17.08.2020
Výstavbou nájomných bytov zvýšila obec počet obyvateľov o štvrtinu
Výstavba nájomných bytov priniesla do obce Malá Domaša v okrese Vranov nad Topľou oživenie.
viac
20.08.2020
V Leviči pribudne 48 nových nájomných bytov
V meste Levoča na Ulici Jána Francisciho postavia dva bytové domy, v ktorých sa bude nachádzať 48 nájomných bytov. Uviedla to Lucia Babejová z útvaru hlavného kontrolóra Mestského úradu v Levoči.
viac
27.10.2020
Mesto Košice začína s opravami chodníkov takmer za 1,5 milióna eur
V týchto dňoch sa v košických mestských častiach (MČ) začína rozsiahla rekonštrukcia chodníkov za necelých 1,5 milióna eur. Obnoviť plánujú celkovú plochu 30 000 štvorcových metrov. Informuje o tom mesto Košice na svojej webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %