Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
05.04.2022 02:25

Dotácie na stravu pre Ukrajincov nie je možné školám poskytnúť priebežne


Ilustračná snímka: (tasr).


Dotácia na stravu na školách sa poskytuje preddavkovo. Preto nie je možné školám pre ukrajinské deti poskytnúť dotácie priebežne. Finančné prostriedky budú doplatené v koncoročnom vyúčtovaní, teda do 31. marca 2023.


Uviedla to Marianna Šebová z kancelárie generálneho riaditeľa a generálneho tajomníka služobného úradu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

Podmienky poskytovania dotácií na stravu upravuje zákon o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. "Zákon jednoznačne stanovuje, že dotácia na stravu sa poskytuje preddavkovo, a to do 25. januára (na obdobie od 1. januára do 31. augusta) a do 25. augusta (na obdobie od 1. septembra do 31. decembra)," konkretizovala Šebová.

"Na základe doterajších skúseností predpokladáme, že nie všetky deti, na ktoré bol k 25. januáru poskytnutý preddavok dotácie na stravu, sa zúčastnia vyučovania a odoberú obed," povedala Šebová. Podľa nej tak dôjde k poklesu počtu oprávnených detí, napríklad z dôvodu, že rodič začal na dieťa poberať zvýšený daňový bonus. Ako dodali z ÚPSVaR, aktuálne situáciu monitorujú a zaoberajú sa prípadnými alternatívnymi riešeniami.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling povedal, že situáciu chcú s ministrom práce Milanom Krajniakom spoločne vyriešiť. "Chápem, že ak máme stravovať deti a následne majú byť finančné prostriedky poskytnuté až o rok, tak je to určitým spôsobom výrazná komplikácia pre školy," uviedol.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.08.2017
Od nového školského roka nastanú zmeny v príspevku na dopravu žiakov
Novela zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení, ktorú poslanci parlamentu odsúhlasili koncom júna, prináša so sebou zmenu v príspevku na dopravu.
viac
08.04.2021
Projekt Skutočne zdravá škola chce priniesť revolúciu do školského stravovania
Ide o komplexný program stravovania a neformálneho vzdelávania o jedle a výžive pre všetky materské, základné a stredné školy.
viac
23.04.2021
Ministerstvo školstva rozdelilo dva milióny eur pre školské jedálne
Zdravšie stravovanie žiakov, kvalita ponúkaných jedál a modernejšie vybavenie školských jedální - to sú ciele dotácie ministerstva školstva, na ktorú rezort tento rok vyčlenil celkovo dva milióny eur.
viac
16.08.2022
Školy dostanú na ukrajinských žiakov financie z eurofondov
Školy dostanú v septembri na žiakov z Ukrajiny finančný príspevok. Pôjde o financie z eurofondov za predchádzajúce obdobie marec až august v objeme viac než desať miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %