Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
19.11.2020 09:20

DPB vyhlásil tender na nákup 30 nových električiek


Ilustračná snímka: (transport.sk).


V Bratislave pribudne 30 nových jednosmerných, nízkopodlažných a klimatizovaných električiek.


Na ich nákup vyhlásil Dopravný podnik Bratislava (DPB) verejné obstarávanie. Informovala o tom hovorkyňa dopravcu Ľubica Melcerová.      

Nové električky majú v hlavnom meste umožniť obnoviť časť vozidlového parku DPB nahradením najstarších vozidiel. Tým sa má zvýšiť poskytovaná prepravná kapacita, ale aj komfort cestovania v MHD. „Budú mať totiž výkonnú klimatizáciu, determálne sklá a inovovaný informačný systém, aký poznajú cestujúci z 11 nových autobusov, ktoré jazdia na letisko. Zobrazuje napríklad prestupy v reálnom čase,” priblížila Melcerová. Vďaka 30 novým električkám má byť v roku 2023 v uliciach Bratislavy 75 percent električiek moderných a nízkopodlažných.      

DPB finalizuje aj prípravu podmienok na vyhlásenie verejného obstarávania na nákup ďalších desať obojsmerných, nízkopodlažných električiek, ktoré pomôžu zredukovať aj potrebu náhradnej autobusovej dopravy počas modernizácie električkových tratí. Dopravca začal v súvislosti plánovaným predĺžením električkovej trate v Petržalke pripravovať aj projekt na nákup ďalších električiek, ktoré budú mať o 50 percent vyššiu kapacitu ako súčasné bratislavské električky. Od projektových zámerov predložených ministerstvu dopravy očakáva DPB výrazné kvalitatívne zlepšenie cestovania MHD v Bratislave.  

„Vysoká úroveň cestovania hromadnou dopravou je jedinou cestou, ako pomôcť Bratislave s jej kritickou dopravnou situáciou. Bez zvýšenia podielu cestujúcich v prostriedkoch MHD nie je možné zlepšiť kvalitu života v metropole,” skonštatoval predseda predstavenstva DPB Martin Rybanský. Obnova vozidlového parku je podľa neho nevyhnutnou súčasťou snáh dopravného podniku o prilákanie väčšieho množstva ľudí do verejnej dopravy. „Na to sa snažíme v čo najväčšej možnej miere využiť dostupné prostriedky z eurofondov,” poznamenal Rybanský.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.09.2020
Cestujúci musia v najbližších dňoch rátať s niektorými zmenami v MHD
Cestujúci v bratislavskej MHD musia na niektorých linkách rátať v najbližších dňoch so zmenami. Upozorňuje na to na sociálnej sieti Dopravný podnik Bratislava (DPB).
viac
18.11.2020
Pri Šafárikovom námestí vznikol nový prestupný uzol MHD
Pri Šafárikovom námestí v Bratislave vznikol nový prestupný uzol MHD. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava s tým, že ide o ďalšie zlepšenie dopravy v centre hlavného mesta.
viac
06.05.2021
Košice dostanú nové električky za vyše 25 miliónov eur
Dobrá správa pre metropolu východu. K vyššiemu komfortu a atraktívnosti cestovania hromadnou dopravou v Košiciach prispejú nové električky. Vyzvanie vo výške viac ako 25 miliónov eur na nákup nových koľajových vozidiel odsúhlasila ministerka investícií a regionálneho rozvoja Veronika Remišová.
viac
24.03.2022
DPB nakúpi nové električky, prvých 20 má prísť do konca roka 2023
Dopravný podnik Bratislava (DPB) podpísal rámcovú zmluvu na nákup nových jednosmerných električiek. V najbližších dňoch by mal mestský dopravca zadať výrobcovi objednávku na prvých 20 z nich.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %