Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
01.02.2023 03:20

Dračí dub z Lozorna začína zbierať hlasy v ankete Európsky strom roka


Dračí dub z Lozorna.


Slovenský strom roka 2022 – Dračí dub z Lozorna sa od stredy do konca februára uchádza o hlasy v celoeurópskej ankete. Slovenského "reprezentanta" možno podporiť hlasovaním na stránke treeoftheyear.org.


"Sedemstoročný dub z Lozorna v okrese Malacky dostal pomenovanie vďaka mohutnosti a vyzoru, pripomina totiž sediaceho draka. Nik sa ho nebojí – práve naopak, kazdy sa v jeho blizkosti citi bezpecne," pripomína Martina Hromadová z Nadácie Ekopolis, ktorá organizuje národnú anketu.

Do súťaže Európsky strom roka sa každoročne zapája 16 krajín z európskeho kontinentu. Najnovším prírastkom je strom z Ukrajiny. Hlasovanie sa začína 1. a skončí 28. februára, pričom posledný týždeň je hlasovanie tajné, nezobrazuje sa pri ňom počet hlasov. Každý zúčastnený môže hlasom podporiť dva stromy v ankete. Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa uskutoční v Bruseli, 21. marca na pôde Európskeho parlamentu.

Súťaž Európsky strom roka vznikla v roku 2011 v nadväznosti na obľúbenú anketu Strom roka, ktorú organizujú jednotlivé štáty. Na Slovensku je jej organizátorom Nadácia Ekopolis. Medzinárodnú súťaž má na starosti Environmental Partnership Association (EPA).

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2021
Prihláste svoj strom do ankety Strom roka 2021
Anketa Strom roka už 19 rokov hľadá po celom Slovensku stromy s pozoruhodnými príbehmi, ktoré vyzdvihujú význam starých, vzácnych či ohrozených stromov a vzbudzujú záujem ľudí o životné prostredie. Tento rok môžete svojho obľúbenca do súťaže nominovať od 1. apríla.
viac
14.10.2022
Stromom roka sa stal Dračí dub z Lozorna
Stromom roka sa stal Dračí dub z Lozorna. Od verejnosti získal 5916 hlasov. Na jar bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka. Informovala o tom Martina Ragalová Hromadová z Nadácie Ekopolis. Anketa Strom roka slávi tento rok 20. výročie.
viac
13.02.2023
Dračí dub je v hlasovaní o Európsky strom roka zatiaľ v prvej štvorke
V polovici hlasovania o Európsky strom roka 2022 sa slovenský reprezentant Dračí dub z Lozorna drží medzi 15 konkurentmi na priebežnom 4. mieste, získal doteraz vyše 6400 hlasov. Vyplýva to z priebežného stavu hlasovania na stránke treeoftheyear.org.
viac
31.03.2023
Dračí dub z Lozorna získal druhé miesto v ankete Európsky strom roka 2023
Môžeme sa pýšiť druhým najkrajším stromov v Európe. Dračí dub z Lozorna skončil na striebornej priečke v súťaži Európsky strom roka 2023. Prvé miesto získal Dub Fabrykant z Poľska a tretie miesto obsadila jabloň z Ukrajiny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %