Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.12.2021 11:35

Drevený betlehem pod arkádami sa rozrastie o pastiera s ovečkami


Snímka: TASR


Drevený betlehem pod arkádami sídelnej budovy Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši sa tieto Vianoce opäť rozrastie. K pôvodnej kompozícii Svätej rodiny, ktorú vlani doplnili monumentálne plastiky troch mudrcov, pribúda pastierik s dvomi ovečkami.


TASR o tom informoval Ján Sokolský z kancelárie vedenia mesta Liptovský Mikuláš. Dielo s tematikou tajomstva Vianoc vytvára so svojím synom umelec Miroslav Trnovský. "Betlehem sme tento rok rozšírili o malého pastierika so širáčikom na hlave, v reálnom živote by to bol približne päťročný chlapec. Znázornili sme ho pri hre na píšťalke, snažili sme sa správne vystihnúť ten pohyb. Pribudnú aj dve ovečky, jedna ležiaca a jedna bude stáť," opísal Trnovský. Na jednej soche podľa neho pracujú jeden až dva týždne.       

Ako doplnil primátor mesta Ján Blcháč, mesto a jeho múzeum tak plnia prísľub, že originálny drevený betlehem pred každými vianočnými sviatkami obohatí o ďalšie tradičné prvky.       

Umiestnenie dreveného betlehemu pod arkády dotvára osvetlenie a štylizovaná reprodukovaná hudba s tematikou Vianoc. Podľa riaditeľa Múzea Janka Kráľa Jaroslava Hrica sa inšpirovali tuzemskými i zahraničnými mestami, ktorých historické centrá zdobia v zimnom období betlehemy. "Keď sme pred dvoma rokmi uvažovali, kde ho tu u nás v srdci Liptova umiestnime, povedali sme si, že vyšperkujeme už aj tak úchvatné priečelie prvého stoličného domu," skonštatoval.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.12.2016
Príbeh Vianoc na Liptove
Až do sviatku Troch kráľov bude v Jánskej doline pre turistov a dovolenkárov sprístupnený drevený betlehem. Sedem sôch, ktorým dominuje Mária s Ježiškom pripomínajú krásny odkaz Vianoc. Ten túto sobotu pripomenie v kultúrnom dome v Liptovskom Jáne aj vystúpenie divadelníkov.
viac
12.12.2016
Dobrovoľníci navaria bezdomovcom kompletné Štedrovečerné menu
Liptovskomikulášski bezdomovci si v utorok 20. decembra vychutnajú pravý sviatočný obed. Dobrovoľníci v týchto dňoch pripravujú všetko tak, aby mohli aj ľudia bez prístrešia osláviť prichádzajúce vianočné sviatky.
viac
29.11.2019
Mikulášsky jarmok, koncerty, trhy aj betlehem
Nádych Vianoc bude v Liptovskom Mikuláši citeľný už od prvého decembra. Dvanásty mesiac prinesie hrejivú atmosféru v podobe adventných koncertov, zvianočnievanie pocítime vďaka tradičnému jarmoku a v tesnom predvianočnom období organizuje radnica aj Vianočné trhy.
viac
03.05.2021
Zo starých topoľov na Liptove vyrobili nové lavičky
Prostredie v okolí cyklochodníka na Nábreží v Liptovskom Mikuláši skrášľujú nové lavičky z pňov starých topoľov. Nedávno vyrúbané stromy tak našli nové využitie. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %