Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
05.01.2024 11:05

Drucker: Samosprávy je nutné žiadať k budovaniu kapacít MŠ, financie dostupné sú


Minister školstva, vedy, výskumu a športuTomáš Drucker. Foto: TASR, Jaroslav Novák


Na vybudovanie nových kapacít materských škôl (MŠ) sú dostupné finančné prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti SR. Problémom je, že samosprávy je nutné žiadať a presviedčať, aby ich budovali. V rozhovore pre TASR to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Tomáš Drucker (Hlas-SD).


"Finančné prostriedky máme k dispozícii, no máme trochu problémy, aby ich dokázali využiť samosprávy, ktoré sú zriaďovateľmi MŠ. Druhý problém, ktorý treba vnímať, je, že na konci narazíme aj na personálne problémy," skonštatoval.         

Bratislava má podľa Druckera dostatok kapacít, no chýba jej dostatok učiteľov v MŠ. "Demografická krivka sa bude trocha meniť z dôvodu, ako žijú dnes mladí ľudia," uviedol. Východné Slovensko má však podľa jeho slov veľkú potrebu nových kapacít.         

Ako dodal, ministerstvo školstva nedokáže okamžite vyriešiť potrebu nových pedagógov MŠ. Systém na Slovensku však bude postupne generovať potrebných ľudí na vzdelávanie nielen na pedagogických fakultách, ale aj v iných oblastiach

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.07.2020
Samosprávne kraje očakávajú partnerský dialóg s vládou
Sociálne balíky a opatrenia predchádzajúcej vlády v podobe valorizácie platov, obedov zadarmo alebo rekreačných poukazov mali výrazne negatívne dopady na rozpočty samospráv.
viac
13.11.2020
ZMOS plánuje do konca roka predstaviť plán modernizácie samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) plánuje do konca roka predstaviť plán modernizácie samosprávy. Predseda ZMOS-u a primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger o tom informoval po štvrtkovom stretnutí predstaviteľov združenia s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.
viac
01.12.2020
Podľa prieskumu ZMOS mobilný internet nie je samozrejmosťou
Združenie miest a obcí Slovenska pozná výsledky prieskumu zameraného na internetizáciu samospráv. Odkrýva realitu verejných wifi zón a napovedá, aké ponuky prichádzajú mestám a obciam.
viac
10.12.2020
MV vyčlenilo z eurofondov 17 miliónov eur na budovanie inžinierskych sietí
Ministerstvo vnútra (MV) SR vyhlásilo výzvu zameranú na dobudovanie inžinierskych sietí v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Zo zdrojov Európskej únie na ňu vyčlenilo vyše 17 miliónov eur. Informoval o tom hovorca MV SR Petar Lazarov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %