Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.08.2019 11:25

Dubnica nad Váhom má svoj prvý komplexný náučný chodník


Ilustračná snímka (tasr)


Informácie o pamiatkach a osobnostiach, o obyvateľstve, hospodárstve a prírodných podmienkach ponúka nový Náučný chodník dubnickým chotárom. Informačné tabule vedú od centra Dubnice nad Váhom až ku studničke na Medzihorí.


Podľa tvorcu náučného chodníka Adama Reháka z občianskeho združenia Sivý vlk v Dubnici doteraz neexistoval komplexný náučný chodník. Nový chodník je dlhý necelé tri kilometre, prevýšenie je 157 metrov a určený je najmä pre rodiny s deťmi.       

“Považujem za veľmi dôležité, aby občania poznali svoje mesto, jeho históriu, vývoj a okolitú prírodu. Len vtedy si ho môžu vážiť, chrániť a byť hrdí na to, kde žijú. S tým však treba začať už od malička, preto je takýto chodník vhodným nástrojom pre deti, napríklad aj v rámci školského vyučovania priamo v teréne,” priblížil Rehák s tým, že jeho cieľom bolo vytvoriť most medzi zastavaným územím a prírodou.       

Ako dodal, samotné informačné tabule sú spracované moderne a prinášajú viacero zaujímavých prvkov. “V dnešnej dobe je veľmi dôležité udržiavať tempo s technologickým pokrokom, práve preto, aby bol chodník atraktívny a pritiahol aj mladých. Grafika a vzhľad náučných tabúľ má pôsobiť moderne a zároveň jednoducho. Jedinečnosť projektu vidím v umiestnení QR kódov, ktoré presmerujú na webovú stránku projektu. Na stránke si môžu záujemcovia celú trasu prejsť online, prezrieť si tabule či vypočuť audiokomentár,” doplnil autor projektu.       

O osadenie ôsmich informačných tabúľ ako súčasti jednotlivých stanovíšť náučného chodníka sa v rámci podpory projektu postaralo mesto Dubnica nad Váhom.     

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.02.2020
Park pri soche na Námestí Matice slovenskej skončil v súťaži na druhom mieste
Od roku 2015 prebieha na Slovensku súťaž Záhrada roka, Park roka a Detail roka, ktorú vyhlasuje Spoločnosť pre záhradnú a krajinnú tvorbu. Jej cieľom je upriamiť pozornosť na kvalitne odvádzanú prácu záhradných a krajinných architektov a prezentovať ich hodnotne vykonanú prácu smerom k verejnosti.
viac
06.06.2020
Novým systémom verejného obstarávania mesto ušetrí státisíce eur
Vedenie mesta Dubnica nad Váhom chce tovary a služby obstarávať transparentne, no najmä hospodárne. Na radnici preto vzniká samostatné oddelenie verejného obstarávania, ktoré všetky obstarávania centralizuje na jedno miesto.
viac
15.07.2022
Mestský štadión má po 20 rokoch vynovený atletický ovál
Mestský štadión v Dubnici nad Váhom má novú atletickú dráhu. Štyristometrový atletický ovál so šiestimi dráhami odovzdali slávnostne do užívania v sobotu (9. 7.) v rámci víkendových majstrovstiev SR juniorov v atletike. Informovala o tom hovorkyňa Dubnice nad Váhom Veronika Valuchová.
viac
31.01.2024
Za odovzdaný elektroodpad väčších rozmerov môžu vyhrať nový elektrospotrebič
Technické služby mesta Dubnica nad Váhom prichádzajú v úvode roka 2024 s ďalšou novinkou, prostredníctvom ktorej chcú obyvateľov motivovať k správnemu zhodnocovaniu elektroodpadu, obzvlášť toho nadrozmerného.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %