Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
05.10.2021 04:10

Dubnica nad Váhom pripravuje rozsiahlu modernizáciu verejného osvetlenia


Ilustračná snímka Teraz.sk


Mesto Dubnica nad Váhom dalo spracovať komplexný audit verejného osvetlenia, bude podkladom pre vypracovanie projektovej dokumentácie na jeho rozsiahlu rekonštrukciu a modernizáciu. Na audite budú spolupracovať aj obyvatelia mesta.


Podľa primátora Petra Wolfa sú niektoré stĺpy verejného osvetlenia v meste staršie ako 60 rokov. Sú poruchové, nemoderné a ich servis je nákladný. Niektoré diely sa navyše v súčasnosti už nevyrábajú.       

"Naším cieľom je nielen zvýšiť bezpečnosť v meste doplnením osvetlenia do tmavých zón, ale aj modernizovať infraštruktúru. Výmenou zastaraných stĺpov verejného osvetlenia za nové dosiahneme úsporu na elektrickej energii či servise, no dokázali by sme pracovať aj so smart technológiami – od nabíjania elektrických vozidiel cez prispôsobovanie intenzity svetla podľa potreby až po zber veľkého množstva dôležitých dát," priblížil primátor.       

V súčasnosti je podľa neho Dubnica nad Váhom osvetlená viac ako 2100 svietidlami na približne 2060 nosičoch – stĺpoch, budovách či stožiaroch. Denne samospráva z verejných zdrojov za osvetlenie mesta zaplatí približne 390 eur. Modernizáciou sústavy by podľa odhadov na nákladoch bolo možné ušetriť viac ako 50 %.       

"Nové stĺpy verejného osvetlenia by dokázali nabíjať elektrické vozidlá, zdieľať verejný internet a 5G sieť, zbierať dáta z odpadového hospodárstva, monitorovať verejné priestranstvá, kvalitu ovzdušia, ale aj vstup a výstup motorových vozidiel do mesta," doplnil Wolf.       

Na spoluprácu pri audite verejného osvetlenie vyzvalo mesto aj svojich obyvateľov. Upozorniť samosprávu na neosvetlenú lokalitu možno do 15. októbra e-mailom na adresu dn@dubnica.eu. V správe je potrebné uviesť presný názov lokality, v ktorej absentuje verejné osvetlenie, alebo nie je dostatočné.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.08.2017
Verejné osvetlenie v Košiciach bude dočasne spravovať Dopravný podnik
Dopravný podnik mesta Košice, a. s. (DPMK) bude zabezpečovať od 1. augusta 2017 správu a údržbu verejného osvetlenia v Košiciach do skončenia verejnej súťaže na koncesiu na poskytovanie služieb verejného osvetlenia.
viac
01.12.2018
Mesto investovalo do modernizácie verejného osvetlenia 7,86 milióna eur
Mesto Žilina ukončilo modernizáciu verejného osvetlenia, počas ktorej sa od augusta 2017 do novembra 2018 vymenilo 3198 svietidiel a 2060 stožiarov s možnosťou diaľkového ovládania.
viac
21.04.2023
Mesto chce obnoviť a doplniť osvetlenie na Rožňavskej a Štefánikovej
Časť verejného osvetlenia v Poprade zmodernizujú a zároveň doplnia, dôjde tiež k rekonštrukcii kabeláže svetelnej signalizácie.
viac
22.08.2023
Z päťmiliónového úveru v Martine zmodernizujú verejné osvetlenie
Verejné osvetlenie v Martine obnovia za päť miliónov eur z úveru od Environmentálneho fondu. Potvrdila to hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová s tým, že o tom uplynulý týždeň rozhodlo martinské mestské zastupiteľstvo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %