Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.11.2018 10:20

Dve najlepšie župné stredné školy v systéme duálneho vzdelávania hodnotili prvú


Ilustračná snímka


Najviac žiakov má v systéme duálneho vzdelávania v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) zapojených Stredná odborná škola strojnícka v Považskej Bystrici. S počtom 217 dualistov je škola druhou najlepšou v rámci celého Slovenska.


Priemyselný charakter regiónu stredného Považia vytvára zo strany zamestnávateľov značný dopyt po kvalifikovaných absolventoch odborného vzdelávania. Už tri a pol roka pomáha preklenúť medzeru medzi praxou a teoretickým vyučovaním s cieľom vychovať odbornú pracovnú silu systém duálneho vzdelávania. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) sa ako zriaďovateľ stredných škôl rozhodol počúvať požiadavky regionálnych zamestnávateľov a dlhodobo podporuje rozvoj a zvýšenie atraktivity odborného vzdelávania. Robí tak na všetkých poliach, a to od žiakov základných škôl pomocou projektu Hrdina remesla, cez stredné školy určovaním počtu žiakov prvých ročníkov s ohľadom na situáciu na trhu práce, až po tristovku zamestnávateľov, s ktorými župa spolupracuje na základe podpísaného memoranda o spolupráci. TSK sa vďaka dlhodobej snahe a strategickým opatreniam zapísal ako líder v zavádzaní systému duálneho vzdelávania spomedzi samosprávnych krajov a túto pozíciu si drží už štvrtým rokom, tentokrát až s trojitým prvenstvom. Trenčianska župa má totiž v systéme duálneho vzdelávania zapojený najväčší počet žiakov v počte 878, najviac stredných škôl i samotných zamestnávateľov, ktorých je už 91.

 V podpore remesla medzi mladými kraj plánuje pokračovať aj naďalej

Dvomi najúspešnejšími krajskými strednými školami v počte žiakov študujúcich v systéme duálneho vzdelávania sú SOŠ strojnícka v Považskej Bystrici a SOŠ v Dubnici nad Váhom. Obe úzko kooperujú so zamestnávateľmi z celého regiónu. Spoločne dnes ako v Považskej Bystrici, tak aj v Dubnici nad Váhom hodnotili prvé tri roky systému duálneho vzdelávania a hľadali ďalší priestor na jeho rozvoj. Cieľom je udržať každoročne sa zvyšujúci záujem o tento systém, a to ako zo strany študentov, tak i firiem.

 Obe diskusie sa uskutočnili v rámci Európskeho týždňa odborných zručností, a to nielen v prítomnosti škôl a regionálnych zamestnávateľov, ale aj riaditeľov základných škôl či starostov okolitých miest a obcí. Podľa župana Jaroslava Bašku, ktorý sa oboch stretnutí osobne zúčastnil, zamestnávatelia vyjadrili spokojnosť s fungovaním oboch stredných škôl. „SOŠ strojnícka naozaj pripravuje žiakov pre trh práce, nie pre úrady práce. Zo strany zamestnávateľov sme si vypočuli návrhy na zlepšenie fungovania systému. Rozprávali sme sa napríklad o tom, ako neprísť o finančné prostriedky, ktoré zamestnávateľ v systéme duálneho vzdelávania investuje do žiaka ako svojho budúceho zamestnanca, keď sa ten rozhodne odísť ku konkurencii. Hovorili sme aj o skúsenostiach s cudzokrajnou pracovnou silou a lehotami, ktoré s ich prijímaním súvisia,“ vysvetlil trenčiansky župan, ktorý je zároveň tohtoročným národným ambasádorom SR pre odborné vzdelávanie. Prítomných podnikateľov zároveň informoval napríklad aj o tom, že TSK pre SOŠ strojnícku podal v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu projekt zameraný na stavebné úpravy dielní a ich vybavenie modernými technológiami v hodnote približne 2 milióny eur. Podobný projekt v hodnote 1,1 mil. eur má župa už schválený pre SOŠ v Dubnici nad Váhom. Tá sa pred dvomi rokmi presťahovala do nových, modernejších priestorov. Tie nielen župa a škola, ale aj samotní regionálni zamestnávatelia pod hlavičkou združenia DubTech neustále skvalitňujú.

 Systém duálneho vzdelávania prináša výhody pre každú zo zainteresovaných strán. Žiak sa učí povolaniu v reálnom prostredí u zamestnávateľa, kde majú príležitosť pracovať s najmodernejšími technológiami. Okrem firemnej kultúry, pracovných návykov a ďalších zamestnaneckých benefitov za produktívnu prácu poberajú finančnú odmenu. Len na SOŠ strojníckej v Považskej Bystrici predstavovala minuloročná odmena žiakov zapojených v systéme duálneho vzdelávania dovedna 130 tis. eur. Po skončení duálneho štúdia má absolvent výrazne väčšiu pravdepodobnosť zamestnať sa či získať lepšie mzdové ohodnotenie. Zamestnávateľ sa týmto spôsobom podieľa na výchove svojej budúcej pracovnej sily, ktorá je v týchto dňoch na trhu nedostatkovým, no veľmi potrebným artiklom. Dostatok kvalifikovanej pracovnej sily s odborným vzdelaním znamená pre región prílev nových zamestnávateľov či investícií. „Systém duálneho vzdelávania výrazne podporujeme, pretože si myslíme, že je vynikajúcim zdrojom nových zamestnancov, no predovšetkým účinným nástrojom na získavanie mladej generácie,“ vyjadril podporu duálnemu vzdelávaniu Ladislav Tarabík za firmu HF Najus, a. s., Dubnica nad Váhom, ktorá pracuje už so štvrtou generáciou dualistov. V roku 2019 z nich tak firma zrejme bude mať prvých nových zamestnancov, ktorí pomôžu nahradiť odchádzajúcu generáciu.

 Zjednodušiť participáciu v systéme duálneho vzdelávania pre firmy i samotné školy pomohla posledná novela zákona o odbornom vzdelávaní, ktorá dala červenú kráteniu normatívneho príspevku pre školu na žiaka - dualistu, malým a stredným podnikateľom môže zase pomôcť príspevok na kompenzáciu časti nákladov, ktoré so systémom súvisia. Samotní žiaci sa po novom môžu do systému duálneho vzdelávania prihlásiť ešte aj v priebehu prvej polovice školského roka, čo ocenia najmä tí, ktoré ešte pred samotným nástupom do prvého ročníka neboli rozhodnutí. „Triapolročná skúsenosť so systémom duálneho vzdelávania je z nášho pohľadu veľmi pozitívna. Okrem prehĺbenia spolupráce školy s podnikateľským prostredím pozorujeme aj pozitívny vplyv trojuholníka rodič – firma - škola na samotných študentov. Tí majú v mnohých prípadoch lepšiu dochádzku, prospech, sú sebavedomejší a zodpovednejší. Začínali sme s dvomi firmami a 21 žiakmi v dvoch študijných odboroch, dnes sa spolupráca rozrástla na 11 firiem a 138 žiakov v 6 odboroch,“ uzatvoril riaditeľ dubnickej SOŠ Miroslav Dziak.

Pre viac informácií kontaktujte: Mgr. Veronika Rezáková, Odd. komunikácie a medzinárodných vzťahov TSK, veronika.rezakova@tsk.sk, tel.: 032 6555 907, mobil: 0901 918 144

Autor: (ts-tsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2018
Župné stredné školy v systéme duálneho vzdelávania hodnotili prvú trojročnicu
Najviac žiakov má v systéme duálneho vzdelávania v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) zapojených Stredná odborná škola strojnícka v Považskej Bystrici. S počtom 217 dualistov je škola druhou najlepšou v rámci celého Slovenska.
viac
24.07.2019
Garantovaná energetická služba pomôže župe zlepšiť energetickú efektívnosť
Zvýšenie hodnoty majetku, zníženie energetickej náročnosti budov a zníženie nákladov na vopred stanovenú hodnotu. To sú piliere Garantovanej energetickej služby (GES), ktorá má za úlohu ušetriť verejným inštitúciám nemalé financie, a to bez nutnosti investície vynaloženej na rekonštrukciu budov.
viac
15.01.2021
Na budovanie ďalších úsekov cyklotrás chce župa využiť eurofondy
Výstavbu dvoch nových samostatných úsekov cyklotrás má župa v pláne financovať vďaka nenávratným finančným príspevkom (NFP), o ktoré sa bude uchádzať v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
19.01.2023
TSK zmodernizuje z eurofondov za 1,7 milióna eur dielne SOŠ v Považskej Bystrici
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) zrekonštruuje z eurofondov za 1,7 milióna eur priestory odborných dielní Strednej odbornej školy (SOŠ) v Považskej Bystrici. Rekonštrukcia odštartovala v stredu, potrvá 140 dní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %