Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
17.06.2022 04:15

Dve stredné školy na Spiši prechádzajú veľkou obnovou v rámci iniciatívy CuRI


Ilustračná snímka.


Stredné školy v Kežmarku a v Starej Ľubovni rekonštruujú v rámci iniciatívy Catching-up Regions (CuRI) na podporu dobiehajúcich regiónov.


Zástupcovia Svetovej banky (SB) a Európskej komisie (EK), ktorí ich v stredu (15. 6.) navštívili, zhodnotili, že ide o úspešnú implementáciu projektov. Tie sú zamerané na podporu sociálnej inklúzie a marginalizovaných rómskych komunít či rozvoj odborného vzdelávania a prípravy. "Som presvedčený, že tieto príklady dobrej praxe na lokálnej úrovni predstavujú veľmi dobrý základ na rozšírenie iniciatívy na národnú úroveň," zdôraznil v Starej Ľubovni Andreas von Busch z EK.

V Spojenej škole (SŠ) v Starej Ľubovni a Strednej odbornej škole (SOŠ) agropotravinárskej a technickej v Kežmarku aktuálne prebiehajú investičné aktivity za viac ako 14 miliónov eur.

Ľubovnianska škola sa orientuje na cestovný ruch, gastronómiu a remeslá. "Aktuálne sa rekonštruujú centrá praktickej výučby pre remeslá a buduje sa multifunkčné regionálne vzdelávacie centrum. Práce by mali byť ukončené v auguste budúceho roka vrátane nového moderného vybavenia," uviedol vedúci odboru školstva Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Ján Furman.

V neďalekej obci Lomnička sa vybuduje nový objekt na praktické vyučovanie zamerané prioritne na remeslá. Vznikne tam unikátny koncept tzv. vzdelávania na pol ceste, ktorý podľa expertky Svetovej banky na oblasť odborného vzdelávania Andrey Hagovskej otvára nové možnosti získania kvalifikácie žiakov z rómskych komunít a má ich aj motivovať. Verí, že tento koncept začnú aplikovať aj iné školy v rámci podpory inklúzie.

Kežmarská stredná škola je zameraná najmä na vzdelávanie v oblasti poľnohospodárstva a potravinárstva. Rekonštrukčné práce sa týkajú areálov na Kušnierskej bráne, realizuje sa tiež výstavba unikátnej Minifarmy v lokalite Pradiareň, ale aj nadstavba a komplexná obnova pracoviska v Rakúsoch.

V práve finišujúcej tretej etape iniciatívy došlo k výberu skupiny ďalších desiatich škôl. Tam finalizujú projektové zámery na modernizáciu priestorov a materiálno-technického vybavenia pre praktické vyučovanie za viac ako 18 miliónov eur. Začínajúca štvrtá etapa CuRI v PSK sa bude orientovať na prípravu projektov pre oblasť digitalizácie, s ohľadom na požiadavky a štandardy 21. storočia. Analýzou a výberom napokon prešlo päť pilotných stredných škôl v Poprade, Medzilaborciach, Kežmarku, Starej Ľubovni a v Prešove. Tam sa aktuálne realizujú projekty vo výške takmer 50 miliónov eur zamerané na materiálno-technické a priestorové vybavenie, podporu spolupracujúcich podnikateľov a inováciu obsahov vzdelávania.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.02.2019
Meštiansky dom č. 55 v Kežmarku obnovia vďaka dotácii
Meštiansky dom na Hlavnom námestí v Kežmarku obnovia vďaka dotácii z Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Na pondelkovom rokovaní o tom rozhodli poslanci, ktorí Múzeu v Kežmarku schválili príspevok vo výške 204.000 eur.
viac
28.10.2020
Renesančnú zvonicu začnú rekonštruovať na jar budúceho roka
Renesančnú zvonicu v Kežmarku začnú v ďalšej etape rekonštruovať na jar budúceho roka. Mesto vďaka úspešnému projektu druhý rok pokračuje v obnove národnej kultúrnej pamiatky, ktorá sa datuje do roku 1515.
viac
09.03.2021
Na Ľubovnianskom hrade zrekonštruujú severovýchodnú hradbu a nádvorie
Odstránenie havarijného stavu a záchrana severovýchodnej hradby i tretieho nádvoria. To je hlavným cieľom blížiacej sa rekonštrukcie na Ľubovnianskom hrade.
viac
26.01.2022
Na stredných školách na Spiši sa preinvestuje 11,2 miliónov eur
Vďaka prostriedkom z Integrovaného regionálneho operačného programu sa dve stredné školy na Spiši zmodernizujú. Celkovo sa v nich preinvestuje 11,2 miliónov eur. Prešovský kraj si od týchto projektov sľubuje skvalitnenie praktického vyučovania i zatraktívnenie odborov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %