Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
23.03.2020 11:45

Dve tretiny ľudí v menších obciach nemajú pripojenie na verejnú kanalizáciu


Ilustračná snímka: (tasr).


Viac ako dve tretiny obyvateľov v menších obciach nemajú pripojenie na verejnú kanalizáciu. Najnižší podiel je v Trenčianskom kraji, kde je pripojený každý desiaty človek. Vyplýva to z analýzy, ktorú robil Inštitút environmentálnej politiky (IEP).


V menších obciach žije spolu takmer tretina obyvateľov Slovenska. Len 28 percent z nich má odpadovú vodu odvádzanú verejnou kanalizáciou, uvádza autorka komentára Marianna Bodáczová.

V Trenčianskom kraji je napojený na verejnú kanalizáciu každý desiaty človek, v ostatných krajoch je v priemere napojený každý štvrtý občan. „Navyše do roku 2030 je v malých obciach potrebných na stokovú sieť pripojiť minimálne 430 000 obyvateľov,” poznamenala Bodáczová. Vysvetľuje, že pre malý počet obyvateľov a nízkej hustote osídlenia sú investičné náklady na výstavbu stokových sietí vysoké.

IEP vo svojom komentári malým obciam odporúča koreňové čistiarne odpadovej vody. Najvhodnejšie by boli pre južné a východné Slovensko. Bodáczová hovorí, že koreňové systémy sú vhodnou alternatívou aj pre chatové oblasti či turistické zariadenia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.07.2017
BVS a obec Kittsee podpísali novú zmluvu o odvádzaní a čistení odpadových vôd
Rakúske prihraničné obce Kittsee, Edelstal a Pama budú aj naďalej spolupracovať s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou (BVS) pri odvádzaní a čistení odpadových vôd.
viac
04.07.2017
Slovensko nemíňa na životné prostredie efektívne
Peniaze smerujúce do životného prostredia by sa mali využívať efektívnejšie. V tejto oblasti možno ušetriť asi 130 miliónov eur, vypočítali vládni analytici.
viac
23.09.2020
Stúpla spotreba pitnej vody, aj produkcia odpadových vôd
Úrad pre reguláciu sieťových odvetví informuje, že minulý rok sme spotrebovali o 0,5 % pitnej vody viac ako v roku 2018. Produkcia odpadových vôd tým, medziročne vzrástla o 0,4 %.
viac
28.12.2020
Prieskumné vrty v sninskej doline ukázali výdatný zdroj vody
Prvé prieskumné vrty v troch obciach v okrese Snina ukázali, že by tam v krátkej dobe mohol byť vybudovaný vodovod. Skonštatoval to predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský. Podľa jeho slov je v okrese Snina 32 obcí, z toho 28 nemá kanalizáciu a 24 ani vodovod.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %