Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.07.2018 05:00

Dvestoročný Králikov mlyn v Nemšovej sa dočká rekonštrukcie za 110-tis. eur


Súčasný stav. Zdroj: Králikov mlyn v Nemšovej


V Nemšovej sa začala rekonštrukcia dvestoročného Králikovho mlyna, ktorý je jednou z najstarších pamiatok mesta. Celkové náklady na rekonštrukciu dosiahnu 110.000 eur, hotová by mala byť už tento rok.


Ako informoval primátor Nemšovej František Bagin, mlyn chcú zrekonštruovať z eurofondov v rámci cezhraničnej spolupráce s moravským mestečkom Brumov. „Časť mlyna bola zbúraná, ďalšia časť vrátane srdca mlyna je zachovaná. Cieľom rekonštrukcie je vrátiť mlynu pôvodnú podobu, v interiéri chceme vytvoriť spoločenské priestory pre asi 40 ľudí," priblížil primátor s tým, že v mlyne bude aj Múzeum mlynárskeho remesla a priestory pre Občianske združenie Peregrín pomáhajúce ľuďom s onkologickými chorobami. Králikov mlyn bol od jeho vzniku majetkom rodiny Králikovcov. Oľga Králiková si spomína, že mlyn sa dedil z generácie na generáciu až do roku 1950, kedy ho po februárovom komunistickom prevrate znárodnili. „Keď som sa ja narodila, mlyn už nefungoval. Otec o mlyne veľmi nehovoril, bol zatrpknutý, pretože mlyn znárodnili a on nemohol pokračovať vo svojej práci. Viem len toľko, že v Nemšovej bolo viac mlynov, náš bol však najväčší. V mlyne boli po znárodnení sklady nejakého poľnohospodárskeho podniku, neskôr ho zavreli a chátralo to," povedala Králiková. Budovu aj so zariadením vrátili rodine Králikovcov v rámci reštitúcii v roku 2001. Rodina objekt prenajala mestu. „Po rekonštrukcii bude v mlyne expozícia približujúca mlynárske remeslo. V spodnej časti mlyna bude spoločenská miestnosť, kde môžu byť prednášky a podobné aktivity. V prístavbe bude sídlo OZ Peregrín a priestor pre remeselné dielne, kurzy a možno informačné stredisko," doplnila Králiková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.06.2016
Na trnavské kúpalisko budú mať seniori vstup zadarmo
Seniori bezplatne a deti do šesť rokov za nižšiu sumu ako vlani budú mať vstup túto letnú sezónu na kúpalisko v Kamennom mlyne v Trnave.
viac
02.03.2017
Eurofondy oživia ďalšiu časť bohatej histórie župy
V rámci programu európskych projektov slovensko-poľskej spolupráce schválil monitorovací výbor INTERREG štyri podané žiadosti Žilinského samosprávneho kraja.
viac
12.09.2020
Trnavská župa získala eurofondy na rekonštrukciu vzácneho mlyna v Tomášikove
O príspevku vo výške takmer 547 tis. eur rozhodol Monitorovací výbor Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko 13. júla 2020.
viac
20.11.2020
Pri veternom mlyne vybudovalo mesto rozhľadňu
Mesto Holíč v rámci cezhraničného projektu VISIO, ktorý je podporený z programu INTERREG V-A Slovensko – Rakúsko 2014 - 2020 a spolufinancovaný z fondu ERDF, zo štátneho rozpočtu SR a vlastných zdrojov mesta Holíč, vybudovalo neďaleko veterného mlyna novú rozhľadňu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %