Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
08.02.2024 10:05

E. Jurinová: Na rekonštrukciu všetkých ciest v správe ŽSK treba 100 miliónov eur


Ilustračná snímka (TASR)


Na rekonštrukciu všetkých ciest v správe Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) je potrebných 100 miliónov eur. Upozornila na to na sociálnej sieti predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. Reagovala tak na minulotýždňovú vlnu nespokojnosti so stavom krajských ciest druhej a tretej triedy.


"Dážď, sneh a výkyvy teplôt ovplyvňujú pribúdanie výtlkov, navyše v zimnom období je ich oprava omnoho náročnejšia. Ani rôzne technológie a nový asfalt však nevyriešia dlhé roky 'zakopaný' problém zlej vozovky," zdôraznila Jurinová.         

Príkladom toho, aký výsledok prinášajú tzv. riešenia "na efekt", je podľa predsedníčky ŽSK cesta medzi Zákamenným a Oravskou Lesnou, ktorej rekonštrukciu robil kraj za predchádzajúceho vedenia v roku 2017. "Zlá projektová príprava priniesla dnešný výsledok. Využili sme všetky inštitúty, ktoré sme mali k dispozícii, aby sme opravu cesty reklamovali. Firma, ktorá robila zákazku, opakovane odmietala reklamáciu uznať s tým, že chyba je v podmáčaní cesty," vysvetlila. Podotkla, že časť cesty firma opravila a nakoniec skončila v konkurze.         

ŽSK si dal spracovať geologický prieskum, ktorý ukázal, že chyba je v neodvodnenom podloží cesty, do ktorého vyvierajú podzemné pramene. V zime zamŕza a trhá vozovku. Nový asfalt bez odvodnenia a opravy celého telesa cesty by podľa Jurinovej nič nevyriešil. Podotkla, že za krátky čas by bola cesta v rovnakom stave, ako je teraz. "Bolo by to iba riešenie na efekt, na krátky čas. Momentálne pripravujeme vyhlásenie verejného obstarávania na projektovú dokumentáciu rekonštrukcie cesty. Odhadované náklady sú štyri až päť miliónov eur," priblížila.  

ŽSK spravuje 1416 kilometrov ciest druhej a tretej triedy. V tomto roku plánuje do cestnej infraštruktúry investovať 27 miliónov eur.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2017
Povodeň spôsobila na ceste v Demänovskej doline škodu 150 000 eur
Škoda, ktorú spôsobila aprílová povodeň na ceste v Demänovskej doline, dosiahla 150.000 eur. Na dvoch päťdesiatmetrových úsekoch odtrhla takmer polovicu vozovky a v ďalších miestach strhla krajnice, čím zničila približne tretinu vozovky.
viac
19.06.2021
Skanzen vo Vychylovke čaká rozsiahla obnova jeho najvzácnejšieho skvostu
Žilinská župa dnes zahájila rekonštrukciu železničnej trate v expozícii Kysuckého múzea – skanzene Vychylovka. Bude sa týkať takmer 2-km údolného úseku historickej železnice od stanice Kubátkovia po železničné depo pred stanicou Skanzen, ktorá v súčasnosti slúži ako nástupište pre návštevníkov.
viac
29.10.2021
Župa zrekonštruovala ďalších 18 km ciest k vyhľadávaným kultúrnym pamiatkam
Žilinský samosprávny kraj ukončuje realizáciu cezhraničného projektu z európskych finančných zdrojov, ktorý bol zacielený na rekonštrukcie úsekov ciest vedúcich k národným kultúrnym pamiatkam. Okrem nich sa komplexne zmodernizoval aj interiér kaštieľa v Oščadnici, v ktorom sídli Kysucká galéria.
viac
25.01.2022
ŽSK dal zrekonštruovať časť ciest na Orave a Liptove
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) dal v uplynulom období zrekonštruovať viaceré úseky ciest v regiónoch Liptov a Orava. Informoval o tom na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %