Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.07.2020 03:40

E-learning sa ukázal ako silná pomôcka pre vzdelávanie


Ilustračná snímka.


E-learning sa ukázal ako silná pomôcka pre vzdelávanie, pričom počas obdobia koronakrízy, keď sa študenti vzdelávali dištančne, umožnil pokračovanie vo vzdelávacom procese.


Vyplýva to zo spoločného prieskumu Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo (SAAVŠ) a Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) medzi študentmi vysokých škôl.

„Aj z pohľadu študentov sa potvrdzuje, že e-learningové metódy nemôžu plne nahradiť riadne kontaktné vzdelávanie,” uviedol predseda výkonnej rady SAAVŠ Robert Redhammer. Študenti nevnímajú e-learning ako plnohodnotnú náhradu za prezenčnú formu výučby, ale skôr ako nástroj na zlepšenie a skvalitnenie výučby.

Prieskum zrealizovala ŠRVŠ aj v marci, kde bolo spokojných s dištančnou formou štúdia zhruba 14 percent, v júnovom prieskume to bolo vyše 27 percent. Naopak, v marci bolo s touto formou štúdia nespokojných 26 percent oslovených študentov, aktuálne to bolo viac ako 13 percent.

Podľa Redhammera sa potvrdilo, že na strane študentov prakticky neexistujú technické bariéry na využívanie e-learningových nástrojov, respektíve moderných informačných technológií. Výrazná väčšina študentov označila, že ich technické vybavenie bolo dostačujúce, a to ako pre výučbu (91,75 percenta), tak aj pre záverečné skúšky (93,26 percenta) či štátne skúšky (72,38 percenta). To však neplatí o strane vysokých škôl, kde sa ukázali nedostatky v zabezpečovaní technickej podpory učiteľov a vzdelávania. Z výsledkov prieskumu vyplýva, že univerzity napriek ťažkostiam, aj keď v niektorých prípadoch aj s časovým oneskorením, sa v konečnom dôsledku vedeli prispôsobiť mimoriadnej situácii a zvládli ju dostatočne.

Veľké rozdiely bolo podľa výsledkov prieskumu badať aj na úrovni rôznych predmetov. Podľa Bálinta Lovásza zo SAAVŠ je veľmi výrazná nespokojnosť a slabá informovanosť v odbore všeobecné lekárstvo, opačnú, pozitívnu skúsenosť mali študenti odborov architektúra a urbanizmus či doprava.

Ukázala sa aj vyššia miera akceptácie podvodov a neetických praktík. Prieskum ukázal, že neetické postupy a podvádzanie zo strany študentov sa uľahčili a ich výskyt sa zvýšil. Lovász zhodnotil, že 33 percent študentov priznalo, že bolo jednoduchšie podvádzať za týchto podmienok.

Ako problematické sa javí aj nedostatočné sociálne zabezpečenie študentov. „Z výsledkov vyplýva, že 23 percent študentov potrebuje finančnú pomoc na pokračovanie v štúdiu,” uviedol predseda ŠRVŠ Filip Šuran s tým, že sa budú snažiť pomôcť týmto študentom.

Z prieskumu tiež vyplýva, že skoro tretina respondentov sa stretla s depresiami a úzkosťami, polovica študentov zažívala nadmerný stres. Šuran zhodnotil, že len 16 percent študentov sa stretlo s aktívnym prístupom vysokej školy, ktorá poradenské služby v oblasti psychológie ponúkla.

Prieskum sa realizoval od 10. do 22. júna a zúčastnilo sa ňom 3490 respondentov z 23 vysokých škôl reprezentujúcich 105 rôznych fakúlt.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.07.2020
Popularita duálneho vzdelávania rastie
Popularita duálneho vzdelávania rastie. Potvrdzujú to výsledky prieskumu, v ktorom spoločnosť Centire zistila, že viac ako 40 % žiakov deviatych ročníkov považuje systém duálneho vzdelávania za atraktívny. Prieskum bol realizovaný v júni 2020 formou online dotazníka na vzorke 3867 študentov.
viac
25.07.2020
Do IT Fitness Testu sa zatiaľ zapojilo viac ako 22 000 žiakov
Do IT Fitness Testu sa doteraz zapojilo viac ako 22.000 záujemcov. Celkový počet respondentov je zatiaľ oproti minulému roku nižší, o zhruba 2000 respondentov, no pod tento výsledok sa podpísala najmä koronakríza a zatvorené školy.
viac
07.08.2020
Prvá vlna COVID-19 odkryla informačný deficit
Združenie miest a obcí Slovenska zrealizovalo prieskum, ktorý sa okrem iného sústredil na to, odkiaľ získavali samosprávy informácie a usmernenia o pandémii COVID-19. Zistenia ukazujú, z čoho je potrebné sa poučiť, aby sa neopakovali komunikačné nedostatky.
viac
01.12.2020
Podľa prieskumu ZMOS mobilný internet nie je samozrejmosťou
Združenie miest a obcí Slovenska pozná výsledky prieskumu zameraného na internetizáciu samospráv. Odkrýva realitu verejných wifi zón a napovedá, aké ponuky prichádzajú mestám a obciam.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %