Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
30.06.2023 12:35

Seniori budú môcť využiť služby inteligentnej domácej asistentky


Ilustračná snímka.


Osamelí prievidzskí seniori budú môcť využiť služby inteligentnej domácej asistentky (IDA). Poskytovanie novej sociálnej služby zaradilo mesto do príslušného všeobecne záväzného nariadenia (VZN). Na svojom rokovaní tento týždeň ho schválili mestskí poslanci.


Miestna norma nadobudne účinnosť 1. augusta.

Službu bude mesto realizovať v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK), ktorý na ňu získal peniaze z fondov Európskej únie. "Projekt je zameraný na to, aby sme čo najdlhšie dokázali zabezpečiť seniorom i ťažko zdravotne postihnutým pobyt v domácom prostredí, kde sa človek cíti najlepšie," pripomenula vedúca odboru školstva mestského úradu Beáta Révayová.

Technické zariadenie IDA bude podľa nej monitorovať pohyb klienta v jeho byte. "V prípade neočakávanej situácie a zaznamenania dlhšieho času bez pohybu vyšle signál a automaticky bude prepojené na sociálne oddelenie, ako i na zodpovedajúcu osobu. My klienta skontrolujeme prostredníctvom telefónu alebo vyjdeme do terénu a urobíme tak priamo na mieste. Ak nebude v poriadku, sme oprávnení zavolať záchranné zložky," priblížila.

Sociálna služba je bezplatná, jediný poplatok je za zavedenie internetu do domácnosti, v tom prípade klienti zaplatia tri eurá mesačne. "Máme už aj prvých záujemcov, inštaláciu IDA by sme radi zabezpečili v júli," doplnila Révayová.

Samospráva v zmysle nového VZN zvýšila i poplatky za stravovanie klientov, ktorí žijú v zariadení pre seniorov. "V súlade s ekonomicky oprávnenými nákladmi, čiže nárastom prevádzkových nákladov, predovšetkým cien za elektrinu a osobných nákladov, sme upravili poplatok za celodennú stravu. V poplatku sme zohľadnili i súčasné ceny potravín," zdôvodnila Révayová. V prípade bežnej stravy stúpne poplatok podľa nej na viac ako sedem eur, pri diabetickej strave na viac ako osem eur. "Ceny sme zásadným spôsobom nezvýšili, k pôvodnej sume sme pripočítali 1,80 eura, ktoré budú prerozdelené na nákup potravín a prevádzkové náklady," skonštatovala.

Pri opatrovateľskej službe zase radnica zjednotila poplatky, po novom nebudú existovať tri pásma, ale len jedno. "Nebudeme tak posudzovať príjem domácností a sadzba za jednu hodinu opatrovateľskej služby bude vo výške štyroch eur. V jednej hodine nebude len starostlivosť o osobu, ale aj starostlivosť o domácnosť," dodala Révayová s tým, že mesto službu v súčasnosti poskytuje 160 klientom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.01.2019
Z XIV. zasadnutia Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja
Zastupiteľstvo Trenčianskeho samosprávneho kraja po prvýkrát v tomto roku rokovalo v pondelok 28. januára 2019 pod vedením župana Jaroslava Bašku. V poradí XIV. zasadnutia sa zúčastnilo 35 poslancov. Schôdzu bolo už tradične možné sledovať prostredníctvom on-line prenosu na webovom sídle www.tsk.sk.
viac
09.09.2019
Vo Veľkom Šariši začali s výstavbou zariadenia sociálnych služieb pre seniorov
Bude mať kapacitu 40 ľudí, prácu v ňom nájde 20 zamestnancov a jeho otvorenie je naplánované v januári 2021. Stavba bude stáť takmer milión eur. Mesto o tom informuje na sociálnej sieti.
viac
03.01.2022
Krompachy plánujú zriadiť komunitné zariadenie pre seniorov s bývaním
Primátorka Iveta Rušinová uviedla, že o financie na jeho vybudovanie sa uchádzajú v rámci aktuálnej výzvy Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Mestskí poslanci schválili podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok.
viac
25.11.2022
Z dotácie 48 000 eur od BBSK skvalitnia sociálne služby pre seniorov
Z dotácie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) vo výške zhruba 48 000 eur zakúpilo mesto Brezno osobný automobil, altánok aj klimatizáciu do zariadenia pre seniorov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %