Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
19.12.2020 04:00

Ekologické poľnohospodárstvo na Slovensku


Ilustračná snímka.


Ekologické poľnohospodárstvo (EP) sa stáva v posledných rokoch čoraz populárnejším, a to nielen vďaka čoraz väčšej miere potvrdenia jeho pozitívnych vplyvov.


Je to aj zásluhou účinnej medializácie a popularizácie medzi profesionálnymi či amatérskymi pestovateľmi a chovateľmi, žiaľ ešte stále predovšetkým zo strany tretieho sektora.

V súčasnosti máme na Slovensku celkovú výmeru poľnohospodárskej pôdy registrovanej v ekologickej poľnohospodárskej výrobe 179 584,72 ha. Existujú dokonca tri poľnohospodárske družstvá, ktoré do systému certifikovaného  ekologickým poľnohospodárstvom vstúpili už v roku 1991 a venujú sa mu do dnes.

Ekologické poľnohospodárstvo je v súčasnosti aplikované na:

- 57 593 ha ornej pôdy

- 120 144 ha trvalých trávnych porastov

- 1 723 ha viníc

- 123 ha vinohradov

Ďalších 14 394 ha je v rôznom stupni konverzie. To znamená, že do dvoch rokov by ekologicky obhospodarovaná pôda mala dosiahnuť takmer 200 000 ha. V systéme je zaregistrovaných 824 prevádzkovateľov, z toho 546 s pôdou. Na celkovej výmere slovenskej poľnohospodárskej pôdy sa ekologické poľnohospodárstvo podieľa 10 %, pre porovnanie priemer EÚ je 6,7 %. Avšak u nás 2/3 ekologickej pôdy tvoria trvalo trávne porasty (TTP), to sú predovšetkým lúky a horské pasienky, na ktorých sa chovajú ovce a hovädzí dobytok predovšetkým na export v živom, zatiaľ čo na celoeurópskej úrovni je pomer TTP a ornej pôdy vyrovnaný.

Trend rozširovania ekologického poľnohospodárstva však stále ani zďaleka nedosahuje svoj potenciál a požadovanú mieru, čo vyplýva z viacerých faktorov, ktoré môžeme viac či menej ovplyvniť. Celkovo sa pri aplikácii daného konceptu jedná o zložitejšie postupy, ktoré si vyžadujú vyššie úsilie farmára, vo fáze prípravy aj samotného obhospodárenia pôdy a zvierat. V praxi však vzhľadom na aktuálnu legislatívu vzniká množstvo povinností a aktov, ktoré spôsobujú prekážky pre či už začínajúcich alebo etablovaných ekologických farmárov, ktoré síce boli zavedené s rovnakým cieľom, s akým existuje celkový systém regulácie, a teda zabezpečiť kvalitu produkcie a ochrániť konečného spotrebiteľa, no niektoré ich prvky môžeme na základe skúseností z praxe a okolitých krajín považovať za nadbytočné, či nie práve ideálne nastavené.

Podpora trhu s biopotravinami a zvýšenie dôvery spotrebiteľa

Zákazníci na Slovensku nemajú takú dôveru v značku "biopotravina", ako je to mu v západnej Európe, kde dopyt zákazníkov rastie rýchlejšie ako ekologicky obhospodarovaná plocha. V západnej Európe má ekologické poľnohospodárstvo úplne inú históriu ako u nás, nakoľko vzniklo pred asi 100 rokmi ako iniciatíva poľnohospodárov a spotrebiteľov v dobe, keď sa začali v poľnohospodárstve používať novoobjavené pesticídy, lieky a zhoršovať životné podmienky zvierat. Spoločné Európske pravidlá a dotácie nadviazali na toto hnutie a dali mu jednotný európsky certifikát, logo a podporili ho dotáciami. Vo väčšine pôvodných krajín Európskej únie existuje navyše aspoň jeden súkromný štandard, ktorý garantuje ešte niečo navrch oproti spoločnému európskemu ekologickému poľnohospodárstvu, napríklad domáci pôvod, ale nielen to (BioAustria, Bioland, Naturland, Demeter). 

Avšak, pre nízky záujem spotrebiteľov, z radov bežných občanov, ale aj reštaurácií a iných foriem stravovacích zariadení, sa drvivá väčšina slovenskej ekologickej produkcie vyváža v nespracovanom stave do zahraničia a na Slovensko sa dovážajú spracované (bio)potraviny zo zahraničia.

S cieľom pozmeniť aktuálny nepriaznivý stav sme v rámci nášho projektu „Z dvora k regionálnemu rozvoju vidieka“ navrhli realizovať celoplošnú a dlhodobú mediálnu kampaň o spoločenských prínosoch ekologického poľnohospodárstva, ktorá by zabezpečila vzdelávanie spotrebiteľov v oblasti pridanej hodnoty ekologicky pestovaných plodín a chovu zvierat.

Obrovský potenciál podpory ekologického poľnohospodárstva má verejné stravovanie. Nakoľko varenie z biopotravín v našich škôlkach, školách, úradoch, alebo DSS nie je vôbec bežné.

Zároveň je podľa nášho názoru potrebné podporovať zo strany relevantných štátnych a regionálnych orgánov popularizačné podujatia, akými sú napr. dni otvorených dverí na ekologických farmách, súťaže ekofarma roka, či biopotravina roka, ktoré by dokázali aktivizovať nielen spotrebiteľov, ale motivovať aj výrobcov.

Podpora poradenstva

Podpora poradenských služieb pre oblasť ekologického poľnohospodárstva sa v Programe rozvoja vidieka, ako jednom z kľúčových dokumentov týkajúcich sa poľnohospodárstva, nachádzala počas dvoch uplynulých programových období. No v rámci programového obdobia 2014-2020 boli prví poradcovia certifikovaní až na konci roka 2019.

V samotnom poľnohospodárstve, a o to viac v ekologickom, sú znalosti veľmi dôležité, nakoľko na mnohé choroby alebo škodcov nie je možné použiť postrek ako pomerne jednoduchú formu prevencie alebo riešenia problému. Naopak, musíme zvoliť postup, ktorý pomôže predísť výskytu potenciálnych problémov alebo pomôže znížiť ich negatívne dôsledky na množstvo a kvalitu produkcie.

Podľa nášho názoru, je v budúcom programovom období potrebné zabezpečiť, aby poradenstvo kontinuálne pokračovalo počas celého programového obdobia a vytvorili sa tak podmienky pre zvyšovanie kvality služieb poskytovaných poradcami, zo strany zodpovedných orgánov, a to konkrétne MPaRV SR, PPA a Agroinštitútu.

Cesta k trvalo udržateľnému ekologickému poľnohospodárstvu na Slovensku je ešte dlhá, no prispieť k jej vydláždeniu môže každý z nás. Záujem o to, akým spôsobom boli potraviny vypestované/chované je čoraz väčší a v tlaku na udržateľnosť a ekologickosť postupov tak netreba poľaviť ani naďalej. Výsledky snáď budeme vidieť v najbližších rokoch.

Tento článok vznikol na základe výstupov aktivít realizovaných v rámci projektu „Z dvora k regionálnemu rozvoju vidieka“, ktorý je finančne podporený Operačným programom Efektívna verejná správa a Európskym sociálnym fondom. Viac informácií o projekte nájdete na http://rozvijamevidiek.sk/.

EURÓPSKY SOCIÁLNY FOND | Nadácia J&T

Autor: (ASPINNO, n. o.)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2017
Slovenské mestá a obce dostanú prostriedky na rozvoj občianskej spoločnosti
Európska komisia pridelila slovenským mestám a obciam ďalšieho takmer pol milióna eur na rozvoj občianskej spoločnosti.
viac
15.10.2020
Reforma Slovenska? Decentralizácia so silným postavením miest
Únia miest Slovenska po zodpovednom preštudovaní dokumentu „Národný reformný integrovaný plán“ s veľkým sklamaním konštatuje, že súčasťou vízie moderného Slovenska nie je žiaden ucelený návrh zmeny spravovania štátu.
viac
03.11.2020
SR prijala po útoku vo Viedni bezpečnostné opatrenia
Už hodinu po útoku boli prijaté opatrenia na Slovensku. Vykonávané sú kontroly na hraniciach a na strategických miestach.
viac
24.11.2020
Na prihlásenie sa do výzvy na podporu regionálneho rozvoja ostáva týždeň
Na prihlásenie sa do výzvy trnavskej župy na podávanie žiadostí o podporu regionálneho rozvoja v roku 2021 ostáva už len týždeň.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %