Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
27.01.2023 01:30

Elektronické služby mesta by po novom mali byť jednoduchšie


Snímka zdroj: (zilinak.sk).


Elektronické služby mesta Žilina by po novom mali byť jednoduchšie a efektívnejšie. Samospráva získala viac ako pol milióna eur na skvalitnenie procesov a zníženie administratívnej záťaže pre obyvateľov. Informovala o tom hovorkyňa Žiliny Barbora Zigová.


S realizáciou projektu začnú od februára, ukončenie sa predpokladá v novembri tohto roka. "V praxi pôjde o vytvorenie piatich kompletne nových služieb pre obyvateľov a osem ďalších sa zdokonalí. Dôležitou súčasťou projektu bude zmodernizovanie webového portálu a konta občana. Jednoducho povedané, naším zámerom je zjednodušiť obyvateľom život a umožniť im vybaviť si bežné úradné záležitosti prostredníctvom elektronického občianskeho preukazu alebo cez vlastné mestské konto," vysvetlil žilinský primátor Peter Fiabáne.

Dodal, že výsledkom projektu by mali byť prehľadnejšie elektronické služby a nárast ich využívaní. Obyvatelia si tak podľa Fiabáneho budú môcť prostredníctvom elektronického občianskeho preukazu a intuitívnych formulárov jednoduchšie uhradiť miestne dane či poplatky. "Rovnako im bude umožnené vytvoriť si mestské konto, prostredníctvom ktorého budú mať prístup k prehľadu transakcií. V prípade, že systém prepojíme s mestskou plavárňou či divadlom, zjednoduší sa i kúpa lístkov do týchto inštitúcií," priblížil primátor.

Žilinčania budú mať po novom k dispozícii napríklad elektronické inkaso či rezerváciu termínu v klientskom centre. Obyvatelia budú môcť tiež elektronicky podať žiadosť o vydanie záväzného stanoviska, vybaviť úľavu na dani za trvalo vyhradené parkovacie miesto, prípadne požiadať o poskytnutie miesta v mestských detských jasliach.

Projekt počíta s celkovými nákladmi zhruba 580 000 eur, mesto sa na ňom podieľa spolufinancovaním 29 000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.09.2017
Tradičná župná výstava jesene je späť
Aj tento rok pripravili klienti domovov sociálnych služieb (DSS) v pôsobnosti Žilinskej župy tradičnú jesennú výstavu. Priestory foyer Žilinského samosprávneho kraja zaplnilo 27 vystavovateľov z 26 DSS, ktorí pre návštevníkov pripravili unikátne výrobky z dreva, skla, hliny, textilu či papiera.
viac
15.11.2018
Žiadosti o dotácie podajú Žilinčania už aj elektronicky
Mesto Žilina zjednoduší podávanie žiadostí o dotácie a umožní ich podávanie aj elektronicky. Po podpise memoranda o spolupráci mesta so združením WellGiving, ktoré participuje na projekte E-grantu o tom informovala hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.
viac
25.07.2020
Zdieľané elektrické kolobežky sú k dispozícii už aj v Žiline
Ďalšiu možnosť efektívnej, bezpečnej a ekologickej prepravy ponúka od štvrtka 23. júla mesto Žilina. Popri obľúbených zdieľaných bicykloch majú Žilinčania a návštevníci možnosť využívať na svoju prepravu po uliciach už aj zdieľané elektrické kolobežky.
viac
29.10.2020
Územný spolok SČK spustil Kurz opatrovateľského minima
Poskytnúť zariadeniam pre seniorov, zdravotníckym zariadeniam a zariadeniam sociálnych služieb náhradu v prípade výpadku odborného personálu je cieľom programu Kurz opatrovateľského minima.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %