Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
20.04.2017 04:59

Elektrospotrebiče alebo batérie rozhodne nepatria do zmiešaného odpadu


Po celom Slovensku funguje spätný odber elektroodpadu.


Televízory, počítače, telefóny či práčky, ktorých obmena sa v posledných desaťročiach evidentne zrýchlila, nepatria do zmiešaného komunálneho odpadu, o triedenom ani nehovoriac. Rovnako ani batérie a opotrebované baterky.


Zároveň platí, že elektrospotrebiče a veľké akumulátory možno odovzdať  na zberných dvoroch, prípadne vrátiť do obchodov, ktoré sa postarajú o jeho prevoz na recykláciu. Rozhodne ich však prineste v kompletnom stave, nerozobrané. Celý ďalší proces ponechajte v rukách odborníkov. V opačnom prípade ohrozíte látkami, ktoré elektrospotrebiče ale aj batérie obsahujú, vlastné zdravie.

Kvôli spresneniu dopĺňame, že napríklad mobilné telefóny, žehličky, fény, rýchlovarné kanvice a podobne, všetko s rozmermi do 25 centimetrov, rovnako ako odpad zo svetelných zdrojov, je vhodné odniesť do najbližšej elektropredajne, pričom nie ste povinní  kúpiť si výrobky nové. Pri veľkých elektrospotrebičoch (práčky, chladničky, televízory a podobne) sa zase môžete s predajcom dohodnúť, že mu odovzdáte pôvodné, keď vám privezie nový tovar.

V niektorých mestách a obciach môžete vhodiť elektroodpad do špeciálnych, na to určených, kontajnerov. 

Autor: Spracoval: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.04.2017
Obce váhajú so znižovaním poplatkov občanom za odpad
Od júla minulého roka prevzali na seba záťaž v celkovej výške takmer 30 miliónov eur ročne výrobcovia (a tí, ktorí výrobky na trh uvádzajú) za náklady na triedený zber komunálneho odpadu.
viac
20.04.2018
Magickú hranicu 6 miliónov kilogramov vyzbieraného elektroodpadu sme prekonali
Organizácia zodpovednosti výrobcov pre elektrozariadenia, batérie a akumulátory ASEKOL SK vyzbierala v roku 2017 viac ako 6,3 milióna kilogramov elektroodpadu a 193 tisíc kilogramov použitých prenosných batérií a akumulátorov, čo je o 10 % viac, ako v roku 2016.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
23.02.2024
MŽP chce upraviť percentá recyklácie pre použité batérie a akumulátory
Slovensko by do konca roka 2025 malo dosiahnuť recykláciu 75 percent priemernej hmotnosti olovených batérií. Recyklovať sa tiež má 65 percent priemernej hmotnosti lítiových batérií, 80 percent niklovo-kadmiových batérií a 50 percent ostatných odpadových batérií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %