Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.10.2020 01:40

Enviroaktivisti odovzdajú vo štvrtok do NRSR petíciu s viac ako 120 000 podpismi


Snímka zdroj: (tasr).


Environmentálna iniciatíva "Klíma ťa potrebuje" odovzdá vo štvrtok (22. 10.) dopoludnia do Národnej rady SR petíciu týkajúcu sa klimatickej krízy s viac ako 120 000 podpismi. Potvrdila to jedna z organizátoriek petície a iniciatívy Mladí za klímu Marta Fandlová.


Z rokovacieho poriadku parlamentu vyplýva, že petíciu, ktorú podpísalo aspoň 100 000 občanov, prerokuje NR SR v pléne.      

Kancelária NR SR by mala preveriť súlad doručenej petície so zákonmi. „Prípadnú vecnú príslušnosť a zistené skutočnosti oznámi predsedovi NR SR tak, aby ju predseda do 30 pracovných dní od jej doručenia mohol postúpiť na prerokovanie a zaujatie stanoviska gestorskému výboru NR SR,” uvádza sa na webovej stránke parlamentu.      

„Ak petíciu podáme tento štvrtok, tak to parlament musí prerokovať do konca tohto roka,” tvrdí Fandlová.       

Iniciatíva "Klíma ťa potrebuje" spustila petíciu "Za klímu, za budúcnosť" koncom septembra. Žiadajú v nej poslancov NR SR, aby vyhlásili klimatickú núdzu s cieľom dosiahnuť uhlíkovú neutralitu Slovenska už v roku 2040. Zároveň chcú, aby vláda do konca roka 2021 pripravila záväzný plán a stratégiu, ako neutralitu dosiahnuť. Posledným bodom petície je žiadosť, aby vláda podporila najvyššie sprísnenie klimatických cieľov EÚ.      

Petíciu podporilo viac ako 150 osobností verejného života, umelci, herci, influenceri a odborníci v oblasti ochrany životného prostredia a dve desiatky mimovládnych organizácií. Vítajú ju aj prezidentka SR Zuzana Čaputová a minister životného prostredia Ján Budaj.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.09.2020
Iniciatíva Klíma ťa potrebuje spúšťa klimatickú petíciu
Iniciatíva Klíma ťa potrebuje spúšťa petíciu "Za klímu, za budúcnosť". Cieľom je, aby slovenská vláda upriamila viac pozornosti na riešenie klimatickej zmeny.
viac
27.01.2021
Únia miest Slovenska podporuje iniciatívu „Klíma ťa potrebuje“
Mestá budú postupne vyhlasovať stav klimatickej núdze, nechcú čakať na štát.
viac
11.06.2021
MŽP je pripravené diskutovať o zákonoch na záchranu Demänovskej doliny
Envirorezort je pripravený diskutovať so zástupcami petície za záchranu Demänovskej doliny o návrhoch zákonov, ktoré spadajú pod jeho gesciu. O výsledkoch diskusie bude potom informovať poslancov parlamentu. Uviedlo to tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
03.11.2021
V stravovacích prevádzkach sa zakážu jednorazové plasty
V trvalých prevádzkach verejného a rýchleho stravovania budú zakázané jednorazové plastové výrobky. Zakázané budú aj na verejných podujatiach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %