Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
24.08.2022 11:10

Envirofond bude obciam a mestám poskytovať úvery


Ilustračná snímka


Alokovaných je 50 miliónov eur. Úvery budú mať splatnosť 20 rokov. Ročná úroková sadzba je 0,1 percenta s tým, že počíta s fixom na celú dobu splatnosti. Úvery môžu byť použité na všetky výzvy, ktoré vyhlasuje Envirofond.


Môže to byť napríklad na budovanie infraštruktúr, zatepľovanie škôl, výstavbu parkov, kúpu elektromobilov či rekonštrukciu osvetlenia.

Podmienkami poskytnutia úveru je jeho schválenie obecným zastupiteľstvom. Obec tiež musí fondu predložiť stanovisko hlavného kontrolóra a suma ročných splátok nesmie prekročiť 25 percent skutočných bežných príjmov.

Úver môže byť splatený aj zo schválenej dotácie. Zároveň sa nebude podľa riaditeľa fondu započítavať do zadlženosti obce. Žiadosti o úvery bude vyhodnocovať rada na Environmentálnom fonde, ktorá následne svoje návrhy posunie ministrovi životného prostredia na schválenie.

 

Autor: Zdroj: Enviroportal/MŽP SR, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.02.2021
Envirofond predĺžil termín na predkladanie žiadostí na zateplenie
Environmentálny fond predĺžil termín na predkladanie žiadostí o dotácie pre "Zvyšovanie energetickej účinnosti existujúcich verejných budov vrátane zatepľovania" na 26. februára.
viac
27.05.2021
Príjmy z poplatkov za uloženie odpadu sa budú prerozdeľovať po novom
Príjmy z poplatkov za uloženie odpadu sa majú prerozdeľovať po novom. Vďaka upravenému mechanizmu sa vytvorí nová skupina obcí, ktoré získajú príspevok z Envirofondu. Ten budú môcť použiť na triedenie bioodpadu.
viac
11.08.2021
Envirofond by mal mať jednoduchší proces poskytovania dotácií
Envirofond by mal mať jednoduchší a prehľadnejší proces poskytovania dotácií. Začiatkom každého roka by mal zverejniť zoznam činností, ktoré podporí, aby záujemcovia vedeli, kedy môžu podávať svoje žiadosti o dotácie.
viac
26.09.2022
Envirofond ponúka mestám, obciam a VÚC úvery na financovanie enviroprojektov
Envirofond ponúka mestám, obciam a vyšším územným celkom (VÚC) úvery na financovanie environmentálnych projektov. Tie sa nebudú započítavať do ich zadlženosti. Uviedol to vedúci oddelenia podpory úverov Environmentálneho fondu Eduard Demel.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %