Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
16.10.2021 09:50

Envirofond nebude podporovať nezodpovedné správanie niektorých starostov obcí


Envirofond - logo


Environmentálny fond (EF) nebude podporovať nezodpovedné správanie niektorých súčasných a bývalých starostov a obcí. Uvádza to EF vo svojom stanovisku, ktoré zaslal TASR. Fond tak reagoval na starostov obcí, ktorí ho v piatok kritizovali aj v súvislosti s kauzou "Veľké vody".


 EF pripomína, že dotácie na výstavbu kanalizácie vodovodov či čistiarní odpadových vôd nezastavil. Urobí tak iba v prípade zásadného porušenia zmluvy či právnych predpisov.  

Envirofond podal trestné oznámenia na dve obce v prípade prerozdeľovania dotácií na výstavbu čistiarní odpadových vôd, kanalizácií a vodovodov, v tzv. výzve "Veľké vody". Za obcami, ktoré sú v súdnom spore s EF, stojí približne 60 starostov. Obce budú mať podľa nich skutočne existenčné problémy, keď sa do nich "vrhnú" dodávatelia projektov. Peniaze, o ktoré sa s EF súdia, obce skutočne potrebujú, uviedli v piatok starostovia.       

Starosta obce Kravany v okrese Poprad Igor Gavalier v piatok na tlačovej konferencii poukázal, že v novembri minulého roka podpísal dotačné zmluvy a na obecný účet prišlo z fondu zhruba 2,4 milióna eur. V dotačných zmluvách je uvedené, že finančné prostriedky obec môže uhrádzať dodávateľovi až po vykonaní kontroly. "Toto už nie je žart. Mám 1,5 milióna eur nepoplatené faktúry," tvrdí s tým, že kanalizácia sa v obci buduje už 17 rokov.       

Envirofond podľa vlastných slov odporučil obci Kravany spomaliť práce, kým neprebehne kontrola, aby vzniknutú situáciu pokračovaním vo výstavbe viac nezhoršila a neohrozila sa. "Obec však nesúhlasila a rozhodla sa ísť vlastnou cestou, na rozdiel od ostatných obcí, ktoré situáciu pochopili. Rovnako sa pán starosta rozhodol aj pri požiadavke o predloženie podkladov k verejnému obstarávaniu," poukazuje fond. Doplnil, že na obec podal trestné oznámenie s podozrením na korupciu pri verejnom obstarávaní.       

"Ak niekde existuje podozrenie, nie je nič logickejšie, ako predložiť podklady a vyvrátiť podozrenie. Ak existuje riešenie pre danú situáciu, ktorému napomôže predloženie podkladov, nie je nič jednoduchšie, ako ich predložiť," uviedol Envirofond. Dodáva, že na základe zistenia spred pár dní zvažuje EF podať ďalšie trestné oznámenie na obec Kravany. "Pán starosta sa rozhodol ísť vlastnou cestou a čas ukáže, či svojimi rozhodnutiami nedostal samotnú obec do veľmi ťažkej situácie," skonštatoval fond.       

Starostovia odmietajú prístup Envirofondu, ktorý podľa nich "zmietol zo stola" vyše 600 žiadostí o dotáciu. Malo ísť o projekty rozvoja a dostavby kanalizácie, výstavbu čistiarne odpadových vôd, pitnej vody. Starostovia tvrdia, že tieto projekty skutočne potrebujú.       

V rámci výzvy "Veľké vody" bolo celkovo podporených 26 obcí. V procese poskytovania dotácií odhalil audit ministerstva životného prostredia pochybenia. Dotácie boli podľa EF pridelené obciam, ktoré ich dostať nemali. Výsledkom sú trestné oznámenia medzi Envirofondom a niektorými obcami. Časť obcí vo výzve splnila všetky nastavené a požadované kritériá.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.11.2020
Je predčasné sa vyjadrovať k požiadavke ZMOS súvisiacej s pôžičkami
Požiadavka Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na zmenu návratnej finančnej výpomoci v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu na dotáciu je pre Ministerstvo financií (MF) SR novinkou.
viac
13.06.2022
Obec chce zrekonštruovať ZŠ s MŠ, požiada o dotáciu
Obec Gemerský Jablonec v okrese Rimavská Sobota chce zrekonštruovať budovu základnej školy (ZŠ) s materskou školou (MŠ), na projekt s cieľom znížiť jej energetickú náročnosť chce žiadať o dotáciu z eurofondov.
viac
12.05.2023
Starostovia vítajú viac peňazí pre MŠ, no vidia i problém pre mesto
Starostovia bratislavských mestských častí vítajú legislatívnu zmenu, ktorá im prinesie viac peňazí pre materské školy (MŠ).
viac
17.05.2023
Mesto vrátilo dotáciu na športovú halu, projekt dokončiť nestihli
Mesto Revúca vrátilo vyše troch miliónov eur z účelovej dotácie, ktorá bola určená na výstavbu multifunkčnej športovej haly a prestrešenie ľadovej plochy. Dotáciu samospráva získala v roku 2019, financie mohla čerpať do konca vlaňajšieho roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %