Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
11.10.2019 01:15

Enviromestom chce byť stále, nielen počas súťaže


Snímka zdroj: MsÚ


Mesto pod Urpínom zvíťazilo v druhom ročníku tohtoročnej súťaže Enviromesto v kategórii Ochrana prírody a krajiny, zelená infraštruktúra, ktorú vyhlásilo Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenská agentúra životného prostredia v Banskej Bystrici.


Cieľom súťaže je zviditeľniť mestá, ktoré uplatňujú environmentálnu politiku v reálnom živote, komplexnosť v riešení kvality životného prostredia prostredníctvom inovatívnych technológií v ochrane, plánovaní a manažmente mestskej krajiny. TASR o tom informovala Dominika Mojžišová, hovorkyňa banskobystrického primátora.       

"Naša samospráva sa rozhodla zapojiť do všetkých kategórií. Nakoniec sme vďaka činnosti organizácie Mestské lesy Banská Bystrica zvíťazili v kategórii Ochrana prírody a krajiny, zelená infraštruktúra. Ocenenie ma teší aj preto, že zamestnanci lesov si zaslúžia našu vďaku a úctu. V dnešnej dobe je viac ako kedykoľvek predtým potrebné starať sa o prírodu a chrániť ju. Ďakujem im za skvele odvedenú prácu, ktorú je vidieť, s ocenením či bez neho," reagoval primátor Ján Nosko.       

Súťaž podporuje samosprávy, zvyšuje povedomie verejnosti a posilňuje zapojenie obyvateľov, združení či inštitúcií do tvorby a ochrany životného prostredia. V kategórii, v ktorej zvíťazila Banská Bystrica, malo mesto preukázať mieru starostlivosti o ochranu, manažment a plánovanie mestskej krajiny s dôrazom na environmentálnu udržateľnosť, projekty a realizácie pomáhajúce v tvorbe novej zelenej infraštruktúry a k zveľaďovaniu mestskej krajiny.       

"Naším cieľom bolo vytvoriť tím a nájsť lídrov, aby sme boli enviromestom stále, nielen počas súťaže. Lesy vo vlastníctve mesta vo výmere viac ako 7000 hektárov významne ovplyvňujú klímu, životné prostredie či režim vody i v meste. Máme šťastie na lídrov našej mestskej spoločnosti, ktorí úspešne presadzujú prírode blízke obhospodarovanie lesov," zdôraznil zástupca primátora Milan Lichý.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2018
Štátna opera získala ocenenie japonského ministra zahraničia
Štátnej opere v Banskej Bystrici udelilo Veľvyslanectvo Japonska v SR Cenu ministra zahraničných vecí Japonska pre rok 2017 za zásluhy pri prehlbovaní vzájomného porozumenia medzi Japonskom a Slovenskom prostredníctvom hudby.
viac
20.04.2020
V mestských lesoch pribudne asi 20 000 nových stromčekov
V rámci jarnej výsadby lesných pozemkov v banskobystrických mestských lesoch pribudne približne 20 000 kusov nových stromčekov.
viac
27.07.2022
Verejné toalety vynovili, naposledy sa tak stalo asi pred 30 rokmi
Verejné toalety v Banskej Bystrici na Námestí SNP a Štefánikovom nábreží prešli rekonštrukciou. Oba priestory naposledy mesto obnovovalo takmer pred 30 rokmi.
viac
22.03.2023
Mestské lesy začali s najväčšou výsadbou stromov za posledné roky
Mestské lesy Banská Bystrica začali v týchto dňoch s jarným zalesňovaním. V lesoch, ktoré vlastní samospráva, tento rok pribudne 37 650 stromčekov, z toho najviac, 11 550 smrekov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %