Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
09.08.2021 11:40

Environmentálnym záťažiam v regiónoch pomôžu nové eurofondy


Ilustračná snímka.


Na environmentálne záťaže pôjde z nových eurofondov 294 miliónov eur. S predstaviteľmi samospráv v okresoch Michalovce, Humenné a Vranov nad Topľou o tom hovorila vicepremiérka. Ako pri riešení týchto problémov môžu pomôcť eurofondy.


Ministerka regionálneho rozvoja tiež navštívila skládku toxického odpadu z bývalej chemickej továrne v meste Strážske. Na odstránenie tejto enviro záťaže vláda predbežne vyčlenila 500-tisíc eur. V prvej fáze sa obstará potrebná technika a spevnia príjazdové cesty, až potom bude možné odviezť sudy a bezpečne ich uskladniť. Na sanácii enviro záťaže sa podieľajú rezorty vnútra, životného prostredia a pôdohospodárstva.

PCB látky sa používali ako izolačné kvapaliny v kondenzátoroch  transformátoroch, do roku 1984 ich bolo v Chemku vyrobených 21 500 ton a pri výrobe vznikli tisícky ton ďalšieho odpadu. Tieto nebezpečné toxíny sa dostali časom do pôdy a podzemných aj povrchových vôd. Pre ich vysokú koncentráciu, ktorá niekde až niekoľko stonásobne prekračuje povolené limity, je zákaz konzumácie rýb zo Zemplínskej šíravy. Z hospodárskych zvierat, hydiny a vajec z domácich chovov sa PCB látky dostávajú do ľudského organizmu, čo má výrazný negatívny dopad na zdravie obyvateľstva.

Podľa regionálneho Úradu verejného zdravotníctva v Michalovciach dlhodobé pôsobenie PCB látok vplýva na zvýšený výskyt poškodenia štítnej žľazy, výskyt nádorových ochorení, poruchy metabolizmu ako napr. cukrovka 2. typu, kardiovaskulárne ochorenia a poruchy plodnosti u mužov a žien. U detskej populácie bol zaznamenaný zvýšený výskyt poškodenia sluchu,  poškodenie zubnej skloviny, poškodenie imunitného systému, vývojové poruchy plodu, neurologické poruchy, poruchy správania (napr. ADHD) a nižšia pôrodná hmotnosť.

Podľa ministerky rezortu regionálneho rozvoja je neodpustiteľné, že na Slovensku máme nejaký trojuholník smrti, ako túto oblasť niekedy nazývajú médiá. Ľudia majú právo na zdravý život v zdravej krajine a my im v tom musíme pomôcť. Riešenie enviromentálnych záťaží musí byť pre Slovensko prioritou. Z nových eurofondov, ktoré dostaneme na roky 2021 – 2027, pre túto oblasť navrhli podporu vo výške 294 miliónov eur.

Rezort informoval tiež zástupcov samospráv o možnosti pomoci pri asanácii skládky v Strážskom zo štátnej dotácie regionálneho rozvoja

Primátori a starostovia sa na stretnutí s ministerkou zaujímali tiež o možnosti podpory rozvoja regiónu z eurofondov. Jednou z tém bola cyklodoprava.

Práve na podporu nemotorovej dopravy a najmä cyklodopravy bude určená nasledujúca výzva z regionálneho programu IROP, ktorú vyhlásime v priebehu niekoľkých týždňov. Zo sumy vyše 46 miliónov eur podporí rezort nielen budovanie a obnovu cyklotrás v regiónoch, ale tiež budovanie parkovísk pre bicykle, cyklostojany, nabíjacie stanice pre e-biky či zdieľané bicykle. Cieľom je, aby sa z cyklodopravy, ktorú dnes väčšina ľudí vníma iba ako voľnočasovú aktivitu, stala, tam kde je to možné, funkčná alternatíva v individuálnej automobilovej doprave. Preto do podpory cyklodopravy bude rezort investovať výrazne aj v nasledujúcich rokoch. Z novej výzvy IROP sa budú okrem cyklodopravy financovať aj informačné systémy pre verejnú hromadnú dopravu, modernizácia vozidlového autobusového parku, či budovanie zelene v mestách.

Z regionálneho operačného programu, ktorý je v gescii ministerstva regionálneho rozvoja, budú v najbližších týždňoch tiež vyhlásené ďalšie výzvy. Takmer 54 miliónov eur pôjde na rekonštrukciu ciest II. a III. triedy, ktoré pre regióny životne dôležité, lebo ich denne využívajú ľudia cestujúci z obcí za prácou, do školy či k lekárovi. Ďalšia výzva z IROP bude určená na podporu sociálnych služieb aj modernizáciu výučby na stredných odborných školách. Regiónom chce tiež rezort pomôcť s prípravami na nové eurofondové obdobie, v ktorom Slovensko dostane 13 miliárd eur. Aby sa mohli začať čerpať peniaze hneď, potrebujeme mať pripravené kvalitné projekty. Práve na predprojektovú prípravu bude určená výzva za vyše 35 miliónov eur.

Z operačného Programu IROP bolo v okresoch Michalovce, Humenné a Vranov nad Topľou doteraz podporených 104 projektov v celkovej sume vyše 66 miliónov eur. Eurofondy smerovali najmä na budovanie a obnovu ciest, verejnej dopravy, rekonštrukciu a modernizáciu materských, základných a stredných škôl a tiež do zvyšovanie kvality vzdelávania.

V jednotlivých okresoch boli z eurofondov doteraz podporené projekty v nasledujúcich hodnotách:

Vranov nad Topľou: 248 miliónov eur

Humenné: 100 miliónov eur

Michalovce: 156 miliónov eur

Autor: (MIRRI SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2021
Samosprávy sú pre MIRRI kľúčovým partnerom
Vicepremiérka Veronika Remišová včera rokovala so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska o spôsoboch, ako čo najefektívnejšie nasmerovať eurofondy do regiónov.
viac
23.04.2021
Príležitosťou pre Slovensko je zelená ekonomika
Podľa rezortu informatizácie, regionálneho rozvoja inovácií má Slovensko obrovský potenciál naplno rozbehnúť zelenú ekonomiku, ktorá ľuďom zabezpečí prosperitu a zdravé prostredie na život.
viac
02.08.2021
Rezort regionálneho rozvoja pomôže v regiónoch zlepšiť prístup k pitnej vode
Slovenské regióny potrebujú viac investovať do kvality vzdelávania, životného prostredia a moderných služieb. Potrebujú však vyriešiť aj akútne problémy s prístupom k pitnej vode, kanalizačnou a cestnou infraštruktúrou.
viac
04.11.2021
V novej architektúre eurofondov samosprávy chýbajú
Operačný program Slovensko bude mať desať sprostredkovateľských orgánov. Napriek výhradám zo zoznamu vypadli samosprávne kraje a krajské mestá. Rezort regionálneho rozvoja chce namiesto toho samosprávam pomôcť s čerpaním cez nové technické sekretariáty a regionálne centrá.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %