Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
16.02.2021 03:20

Envirorezort chce pripraviť koncepciu vodnej politiky na Slovensku


Rieka Dunaj.


Envirorezort chce pripraviť "modernú" koncepciu vodnej politiky Slovenska. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.


Reagoval tak na environmentalistov, ktorí v pondelok (15. 2.) požiadali otvoreným listom ministra životného prostredia Jána Budaja o stanovisko k výstavbe vodného koridoru Dunaj - Odra - Labe.

Envirorezort si cení záujem environmentálnych organizácií o životné prostredie. K žiadosti sa vyjadrí až po preštudovaní listu.

Odbor komunikácie potvrdil, že príprava koncepcie vodnej politiky je prioritou MŽP. „Na prvom mieste bude ochrana životného prostredia s dôrazom na ochranu vôd pred partikulárnymi záujmami rôznych podnikateľov usilujúcich sa o krátkodobý finančný profit,” uviedol. Cieľom envirorezortu je zlepšiť stav riek a vodných tokov na Slovensku a zároveň zabezpečiť aj ich ochranu.

Kanál Dunaj - Odra - Labe má spojiť Čierne more s Baltickým. Vybudovať by sa mali umelé vodné cesty dlhé stovky kilometrov. Pre prekonanie nadmorskej výšky by podľa environmentalistov vzniklo na riekach asi 70 bariér a uvažuje sa aj s výstavbou tunelov. Plány na výstavbu kanála podporuje česká aj poľská vláda. Rakúska ministerka dopravy Leonore Gewesslerová odmietla výstavbu koridoru.

Otvorený list šéfovi envirorezortu adresovalo päť mimovládnych enviroorganizácií. Upozorňujú, že "jasné negatívne stanovisko" k výstavbe kanála zabráni neefektívnemu využitiu financií na prípravu projektov a štúdií, ktoré počítajú s budúcou vodnou cestou.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2020
MŽP poskytlo 33 miliónov na protipovodňovú ochranu Malého Dunaja
Zníženiu rizika povodní a negatívnych dôsledkov zmeny klímy má pomôcť protipovodňová ochrana dolného úseku Malého Dunaja. Na jej tretiu etapu Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR poskytlo Slovenskému vodohospodárskemu podniku (SVP) 33 802 024 eur.
viac
15.12.2020
Novela zákona o ochrane prírody pomôže predísť obrovskej pokute
Ministerstvo životného prostredia chystá novelu zákona o ochrane prírody. Priniesť by mala dočasnú stavebnú uzáveru národných parkov či vyššie odmeny pre súkromných urbárnikov.
viac
29.12.2020
Na zlepšenie území v NATURE 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur
Na zlepšenie stavu území sústavy NATURA 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur. Z komunitárnych zdrojov Európskej únie (EÚ) bude pochádzať takmer 10 miliónov eur.
viac
13.01.2021
O projekt Zelenej obnovy rodinných domov je záujem
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky a Slovenská agentúra životného prostredia žiadajú verejnosť, aby vyčkala na oficiálny začiatok výzvy. Prihlasovať sa skôr, než je zverejnená výzva, nie je potrebné.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %