Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
26.06.2020 03:30

Envirorezort plánuje monitoring veľkých šeliem


Snímka zdroj: (tasr).


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pod vedením Jána Budaja plánuje registráciu a monitorovanie veľkých šeliem, ktoré stratia plachosť a budú prejavovať synantropné správanie.


Šéf envirorezortu to uviedol v súvislosti s opakovanými rizikovými kontaktmi medveďov s obyvateľmi viacerých sídiel. Zároveň upozornil na to, že obce, v katastri ktorých sa vyskytujú dravé šelmy, sú povinné zabezpečiť dôslednú ochranu odpadových kontajnerov, aby sa vylúčilo akékoľvek prilákanie medveďov na zvyšky potravín.

Hľadanie potravy je jedným z dôvodov, prečo sa šelmy objavujú v zastavaných územiach miest a obcí. „Kontajnerové stojiská by preto mali byť nainštalované tak, aby sa medvede v danej lokalite nedokázali dostať ku komunálnemu odpadu,” zdôraznil minister. „Žiaľ, v mnohých prípadoch narážame na nedbanlivosť samospráv a aj samotných obyvateľov,” podotkol. Pripomenul, že rezort podporil dôkladné zabezpečenie kontajnerových stojísk aj finančne, napríklad na ich vybudovanie v Tatrách prispel sumou 1,4 milióna eur.

Budaj poukázal tiež na to, že v prípadoch, keď sa medveď pravidelne vracia do bezprostrednej blízkosti ľudských obydlí a ohrozuje obyvateľov, ministerstvo využíva zásahovú jednotku Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR. Tím expertov situáciu monitoruje podľa potreby nepretržite aj niekoľko dní. Pokiaľ sa chovanie šeliem v blízkosti obytných zón stane rizikovým, zásahová jednotka zabezpečí odstránenie alebo odstrel.

Prípad opakovaných návštev medveďa hnedého v blízkosti obydlí riešia v súčasnosti už niekoľko dní v Liptovskom Hrádku. Zviera sa pohybuje po uliciach mesta a vyhľadáva potravu v nádobách na odpad. Mestská polícia pravidelne komunikuje so zásahovým tímom ŠOP SR. O jeho vyslanie mesto požiadalo už po prvom prípade zo začiatku júna. Tím okrem Liptovského Hrádku monitoruje napríklad aj susednú obec Liptovská Porúbka či lokalitu Borovej Sihote.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.08.2016
Problém s medveďmi neutícha, vyriešiť by ho mohli odpadové staničky
Od apríla platí na celom území Vysokých Tatier mimoriadna situácia. Problémom je zvýšený pohyb medveďov v blízkosti ľudských obydlí.
viac
06.09.2016
Na ochranu kontajnerov pred medveďmi pôjde 1,5 milióna eur
Za ich časté návštevy medveďov pri ľudských obydliach môžu aj nelegálni zberači lesných plodov. Odstrel by však bol príliš radikálnym krokom.
viac
18.01.2023
V okrese Poprad pribudnú stojiská a nádoby na odpad s ochranou proti medveďom
Z eurofondov pribudne v okrese Poprad ďalších 116 zabezpečených kontajnerových stojísk, 113 zabezpečených nádob na komunálny odpad a 29 elektrických ohradníkov na zabezpečenie včelstiev.
viac
25.02.2023
Na Kysuciach budú počas víkendu monitorovať veľké šelmy - vlka, rysa a medveďa
Získanie nových a doplnenie celoročne sledovaných informácií o výskyte veľkých šeliem je hlavným cieľom víkendového (25. – 26. 2.) medzinárodného zimného monitoringu na území Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Kysuce. Informoval o tom komunikačný odbor Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %