Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
25.03.2022 10:35

Envirorezort pripravuje akčný plán ochrany vôd na Žitnom ostrove


Ilustračná snímka.


Envirorezort pripravuje Akčný plán ochrany vôd v chránenej vodohospodárskej oblasti Žitný ostrov. Chce zabezpečiť, aby využitie zdrojov pitnej vody pre obyvateľov malo prioritu pri krajinnom a územnom plánovaní pred hospodárskym a iným využitím územia.


Informovalo o tom tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR pri príležitosti Svetového Dňa vody pripadajúceho na 22. marca.

Najväčšia zásobáreň pitnej vody v strednej Európe je na Žitnom ostrove. Kvalitu podzemných vôd tam podľa MŽP ohrozuje nadmerné používanie hnojív a pesticídov, únik nebezpečných látok z priemyselných prevádzok a skládok odpadov. Vysvetľuje, že prúdenie podzemných vôd je pomalé, a tak môžu byť následky ľudských aktivít dlhodobé.

"Ukazuje sa však, že podzemné vody by sa mali posudzovať nielen ako využiteľný zdroj, ale že by mali byť chránené aj pre ich úlohu v životnom prostredí," konštatuje rezort. Dodáva, že podzemná voda je nenahraditeľnou súčasťou hydrologického cyklu a kľúčovým prvkom pre udržanie mokradí a prietokov v riekach počas suchých období.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.07.2018
Lex Žitný ostrov vymedzuje zákazy a povinnosti v prípade ochrany vôd
V chránených vodohospodárskych oblastiach bude zakázané stavať golfové ihriská alebo používať nebezpečné postreky. Vyplýva to z návrhu zákona Lex Žitný ostrov, ktorý v stredu na svojom rokovaní schválila vláda.
viac
27.04.2020
Ružinov prerušil stavebné konanie vo veci sanácie vrakunskej skládky
Stavebný úrad v bratislavskom Ružinove ako príslušný stavebný úrad prerušil stavebné konanie vo veci sanácie bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova vo Vrakuni. Dôvodom sú viaceré námietky, ktoré si uplatnili niektorí účastníci konania.
viac
20.05.2020
BSK žiada vyradiť trasovanie ropovodu cez Žitný ostrov zo zoznamu projektov PCI
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) žiada o vyradenie projektu ropovodu Bratislava – Schwechat Pipeline (BSP) s trasovaním cez Chránenú vodohospodársku oblasť Žitný ostrov zo zoznamu kandidátskych projektov spoločného záujmu (PCI) v oblasti ropnej infraštruktúry.
viac
19.01.2023
Podzemné vody Žitného ostrova by mali byť na Slovensku účinne chránené
Kvalita a kvantita podzemnej vody Žitného ostrova by mala byť na Slovensku účinne chránená. To je hlavným cieľom Akčného plánu ochrany vody v Chránenej vodohospodárskej oblasti (CHVO) Žitný ostrov, ktorý predložilo Ministerstvo životného prostredia SR do medzirezortného pripomienkového konania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %