https://envipak.sk

Kúzlo v každom zvyšku: Medzinárodná súťaž Zelený svet 2025 štartuje na Svetový deň potravín

29. ročník medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže Zelený svet 2025 symbolicky štartuje na Svetový deň potravín, ktorý si pripomíname každý rok 16. októbra. Upozorňuje na riešenie problematiky hladu, nedostatku potravín a udržateľné hospodárenie. Plytvanie potravinami je jeden z najväčších svetových problémov z etického, ekonomického, zdravotného aj environmentálneho hľadiska.

Cieľom 29. ročníka medzinárodnej súťaže Zelený svet 2025 s názvom Kúzlo v každom zvyšku je upozorniť na problematiku vplyvu potravinového odpadu na životné prostredie, ako aj na možnosti znižovania jeho množstva.

Potravinový odpad neznamená len vyhodené jedlo a peniaze. Znamená najmä plytvanie zdrojmi, ktoré sú potrebné na jeho výrobu – voda, pôda, energia či ľudská práca. Každý rok sa vyhodí takmer 2 miliardy ton potravín, čo predstavuje až jednu tretinu všetkých vyrobených potravín na celom svete. Toto množstvo by dokázalo nasýtiť všetkých ľudí, ktorí hladujú a to dokonca 4-krát!

Žiaci zo ZŠ v Zemianskej Olči vytvorili v rámci kreatívneho potravinového workshopu v ekocentre Dropie výtvarné dielo k Svetovému dňu potravín. Potraviny nemusíme len kupovať, môžeme ich nájsť aj v prírode. Mnohé druhy rastlín, burín a drevín v našom okolí môžu poslúžiť ako lokálny zdroj jedla, čo umožní účinne znížiť vzdialenosti, z ktorých k nám potraviny putujú. Veľká časť potravinového odpadu sa dá kompostovať, čím vytvoríme nielen cenný humus pre naše záhrady, ale zároveň znížime aj negatívny vplyv odpadu na klímu.  Žiaci podrobne preskúmali aj život v komposte. Pre niekoho hrsť humusu, pre larvy zlatoňov celý svet.

Odpad v kuchyni vzniká každý deň – veď jesť sa predsa musí. Každý deň tak máme aj príležitosť zamyslieť sa a predchádzať jeho vzniku. Pomocou fotoaparátu, ceruzky či štetca si všímaj jeho cestu, od momentu kedy si potravinu kúpime, uskladníme, spracujeme, zjeme a zvyšky vyhodíme. Téma potravinového odpadu ponúka veľa možností umeleckého spracovania.

Upozorni na veľkú ekologickú stopu potravín, navrhni potravinám obal šetrný k prírode, odfoť krásu nedokonalého kúska ovocia alebo zeleniny, zachyť príbeh osamelého banána, život sliepok na susedovom dvore, vytvor kulinársky kúsok z kuchynských zvyškov, zachyť život v komposte a ďalšie témy zo života ľudí spojených s jedlom. Vykúzli z potravinového odpadu hviezdu svojho diela.

Podrobné informácie o súťaži: https://ewobox.sk/sazp/zeleny-svet/ .