Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
31.07.2018 01:00

Envirorezort zisťuje, či má zmysel zálohovať PET fľaše


Ilustračná snímka


Ministerstvo životného prostredia zisťuje, na aké investície by vyšlo, keby Slovensko nabehlo na zálohovanie PET fliaš. Najmä však, či by takýto krok znamenal výrazné zlepšenie oproti súčasným približne 70 percentám končiacich v žltých kontajneroch pre plast, a či by priniesol aj ďalšie percento.


V tejto súvislosti MŽP pripravuje štúdiu o vhodnosti zálohovania preto, aby bolo jasné, že sa vyplatí do procesu investovať a že po zavedení rozšírenej zodpovednosti výrobcov od polovice roka 2016 by nešlo iba o akési kozmetické politické „vykopávanie otvorených dverí“. „Máme skúsenosti zo sveta, že tam, kde sú fľaše (PET) zálohované, efektivita sa hýbe medzi 90 a 95 percentami,“ povedal pre TASR minister životného prostredia László Sólymos.

Oprašovanie staronovej témy

Skúsme veriť zámerom ministerstva, že návratom k téme zálohovania PET fliaš nejde iba o „povinné“ oprášenie politických bodov z minulých rokov. Faktom však ostane, že vo vláde Ivety Radičovej v roku 2010 neuspel návrh zálohovania vtedajšieho ministra MŽP Józsefa Nagya za nulovú hodnotu zálohovaných fliaš. Proti sa postavili najmä výrobcovia a dovozcovia nápojov. Okrem iného dôvodili nielen tým, že zálohovania PET fliaš je nesystémový krok, ktorý nerieši celkové nakladanie s odpadmi, ale napríklad aj argumentmi, že SR ročne vyprodukuje vyše 8,5 milióna ton odpadov, z toho PET fľaše predstavujú približne 35 tisíc ton, čo predstavuje len 0,4 % z celkového odpadu a  ďalšími faktami.

Zase v očakávaní čarovného prútika?

Dnes už dva roky tí istí výrobcovia a dovozcovia hradia náklady s triedením a spracovávaním (aj) plastov, vrátane PET fliaš. Doplňme, že podľa rozhodnutia súčasnej vlády budú uhrádzať aj prípadné ďalšie náklady, spojené so zálohovaním PET fliaš. Otázkou je, o koľko to predraží celý systém rozšírenej zodpovednosti (RZV) a najmä, či by zálohovaním došlo k automatickému navýšeniu smerom od dosiaľ triedených 70 percent k oným 90-95 percentám, uvádzaných ministrom MŽP. Teda k efektu švihnutia čarodejným prútikom, ktorý prihliadajúca laická spoločnosť už očakávala aj od zavedenia RZV ako definitívne ukončenie problémov s odpadom.  

„To nýje my, to len tí druhí,  tí hore“?

Na internete nájdeme množstvo dôvodov, ktoré upozorňujú na negatíva zálohovania jednorazových obalov na nápoje v ôsmich západoeurópskych štátoch, vrátane úskalí s PET fľašami. Rovnako aj pozitív. A aj informácií, že ak systém so zálohovaním PET fliaš skutočne pozitívne funguje v niektorej krajine, nemusí v tej istej automaticky fungovať celý systém riešenia plastových odpadov. A aj „nevyvrátiteľných“ argumentov, že rovnako bude fungovať na Slovensku. A už rozhodne nemôže spôsobiť napríklad kolaps triedených plastov.  

Byť v tejto situácii za alebo proti zálohovaniu PET fliaš? Upodozrievať šéfa MŽP, že svojej politickej strane prihrieva politické body? Odsudzovať výrobcov a predajcov, že im ide o to, aby neplatili viac? Alebo – na druhej strane -  čo tak už po ktoviekoľký raz opäť upozorniť slovenskú spoločnosť, nás všetkých, svojich najbližších, že sme stihli v ponovembrovom smerovaní nabaliť na seba dvadsaťročné zaostávanie za Českom pri ignorovaní  vlastného komunálneho odpadu, nehovoriac o tridsiatich rokoch zaostávania pri porovnaní so susedným Rakúskom?  A že zmeniť sa to dá  len radikálnou zmenou k triedeniu u seba doma.

 „To nýje já, to tí druhí, tí hore,“ dodnes nás zabáva Stano Ščepka z Radošinského naivného divadla.  Presné, nie?

Autor: Peter Šporer


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2018
László Sólymos: Sme rozhodnutí zaviesť zálohovanie PET fliaš a plechoviek
Zavedenie zálohovania si vyžiada vstupné investície približne 80 miliónov eur, pričom najväčšiu časť predstavujú náklady na nákup a servis strojov.
viac
08.11.2018
Ochranári zálohovanie PET fliaš vítajú,verejnosť motivujú príklady zo zahraničia
Zavedenie zálohovania PET fliaš a plechoviek povedie k znižovaniu množstva plastov v prírode, preto je krokom správnym smerom. Zhodujú sa na tom Miloš Veverka z Centra pre trvalo udržateľné alternatívy (CEPTA) aj Helena Čárska zo Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) Slovensko.
viac
07.12.2018
Experti s rozpakmi očakávajú zálohovanie PET fliaš
Z plejády názorov odborníkov o zmysluplnosti pripravovaného zálohovania PET fliaš, ktoré minister ŽP SR László Sólymos presadzuje, najpresvedčivejším argumentom sa zdá byť nádej, že tento druh plastového odpadu už neuvidíme v parkoch a v prírode vôbec, nehovoriac o uliciach. Bude to naozaj tak?
viac
21.03.2019
Prieskum: Záloha by motivovala vracať PET fľaše 90 percent respondentov
Zálohovanie PET fliaš by motivovalo vracať do obchodov použité plastové obaly deväť z desiatich opýtaných. Vyplýva to z reprezentatívneho online prieskumu spoločnosti IPSOS. Napriek zálohovaniu by fľaše nevracalo 7 percent opýtaných, zvyšné tri percentá nevedeli odpovedať.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %