Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
01.02.2023 04:15

Envirovzdelávanie je čoraz populárnejšie aj v slovenských školách


Ilustračná snímka.


Na Slovensku zatiaľ nie je environmentálna výchova na školách povinnou, avšak enviro témy sú čoraz viac populárnejšie a stávajú sa súčasťou prierezových tém.


O tom, v akej forme bude envirovzdelávanie zaradené do osnov, rozhodujú samotné školy. Pri príležitosti Medzinárodného dňa vzdelávania sa uplynulý týždeň spojili OZV ENVI - PAK, Mladí reportéri pre životné prostredie a Cirkevná základná škola Narnia v Bratislave, aby ukázali, aké dôležité je vzdelávanie o týchto témach už od útleho veku.

Vyučovanie nemusí byť iba o teórii. Slovenské školy to vedia a dnes už pomerne často zapájajú do vyučovania i rôzne formy praxe. Zo školských areálov sa stali záhrady, kde sa pestujú rastliny, kompostuje a neodmysliteľnou súčasťou je aj triedenie odpadu. Aj takto sa buduje vzťah k životnému prostrediu u detí. V utorok 24. januára si žiaci druhého ročníka na Cirkevnej ZŠ Narnia v bratislavskej Petržalke vyskúšali zaujímavú praktickú hodinu vzdelávania o životnom prostredí, na ktorej sa spolu s učiteľkou i staršími žiakmi učili triediť odpady a aj predchádzať jeho vzniku.

Deti vedia byť inšpiráciou a inšpekciou zároveň

Vzorová hodina bola príkladom atraktívnej formy edukácie, ktorú vedia už dnes školy ponúknuť pre žiakov každého veku, aj keď environmentálna výchova nie je samostatným predmetom vyučovania na každej škole. „Edukácia detí už v útlom veku, kedy si ešte len vytvárajú svoje návyky, je veľkým prínosom v každej oblasti, tú environmentálnu nevynímajúc. Čo sa naučia v škole, prinesú domov, a potom sa to dostáva aj k rodičom a starým rodičom. Možno to na prvý pohľad tak nevyzerá, ale deti majú na svojich rodičov veľký vplyv a tiež vedia byť doma veľkým ´kontrolórom´ či inšpiráciou,“ vysvetľuje Katarína Kretter, riaditeľka pre komunikáciu OZV ENVI - PAK, ktorá zabezpečuje triedený zber vo väčšine miest a obcí Slovenska a pravidelne vzdeláva ľudí v tejto oblasti.

Množstvo ekologických aktivít

Cirkevná ZŠ Narnia v Bratislave je dobrým príkladom toho, ako by zelené vzdelávanie mohlo vyzerať. Škola má vypracovaný projekt biodiverzity, zachytáva dažďovú vodu, má triedený zber, hmyzí domček, učitelia sadia s deťmi hriadky a aktívne sa venujú aj rôznym ďalším ekologickým aktivitám. „Projekt Enviro je zameraný na prevenciu sucha a povodní v súvislosti so zmierňovaním klimatickej zmeny. Chceme sa zameriavať hlavne na aktivity, ktoré vedú ku kladnému vzťahu k prírode a k rozvoju ekologických návykov. K mojim cieľom patrí rozšírenie nášho triedenia odpadu o triedenie „bio“ odpadu, zálohovaných plastových fliaš v našej škole a zvyšovanie povedomia o šetrení energiami a vodou,“ hovorí učiteľka Rest Time, koordinátorka environmentálnej výchovy a projektu Enviro Daniela Hrončová z CZŠ Narnia, ktorá je aj ambasádorkou Európskeho klimatického paktu.

Pre mladých ľudí je ochrana klímy prioritou

Mimoriadne dôležitou témou pre mladých ľudí je aj ochrana životného prostredia. Podľa prieskumu „Ako sa máte, Slovensko?“ z konca roka 2022 takmer dve tretiny (65 %) mladých ľudí vo veku 18 – 29 rokov pociťuje obavy z klimatickej zmeny. Aj výskum Slovenská klíma 2022 uvádza, že viac ako tri štvrtiny (78 %) ľudí sa zhoduje na tom, že klimatická zmena už prebieha a dve tretiny (66 %) respondentov pociťujú, že ovplyvňuje náš každodenný život. Až 71 % opýtaných si myslí, že výučba o zmene klímy a ochrane životného prostredia na všetkých základných a stredných školách by bola vhodnou reakciou na zmenu klímy a školy by sa do ochrany klímy mali zapájať viac ako doteraz (70 %). Dlhodobo sa vzdelávaniu detí a mládeže venuje aj OZV ENVI - PAK. “Už 20 rokov organizujeme sériu vzdelávacích aktivít v oblasti triedenia odpadu na školách naprieč celým Slovenskom. Pre školy máme pripravené interaktívne aktivity, pomocou ktorých im vysvetľujeme, ako odpad správne triediť, resp. ako predchádzať jeho tvorbe,” vysvetľuje Katarína Kretter s tým, že nevzdelávajú iba deti, ale aj dospelých prostredníctvom školení alebo na rôznych podujatiach.

Mladí reportéri pre životné prostredie sú úspešní aj v medzinárodných súťažiach

Okrem prinášania environmentálnych tém na vyučovanie je jedným z inovatívnych prvkov aj rovesnícke vzdelávanie, pri ktorom starší žiaci odovzdávajú svoje vedomosti a skúsenosti mladším žiakom. Zaujímavým projektom s medzinárodným presahom sú Mladí reportéri pre životné prostredie (YRE), ktorí sa do environmentálnej výchovy zapájajú aj v ZŠ Narnia.

"Mladí reportéri pre životné prostredie sú skvelý program, v ktorom deti musia nájsť a identifikovať ekoproblém vo svojom okolí, spojiť sa s odborníkmi, nájsť riešenie, realizovať ho a až potom o ňom napíšu. V podstate menia svet – písali o nich už ako o slovenských ´Grétach´, ktoré nekričia, ale konajú. Okrem toho sa im neuveriteľne darí každý rok aj v medzinárodnej súťaži, zrejme práve vďaka ich akčnosti, netradičným riešeniam a tomu, že naozaj žijú tým, čo robia," dodala Ľubica Noščáková, učiteľka z Narnie.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.09.2020
Environmentálna výchova a vzdelávanie v školskom roku 2020-2021
Slovenská agentúra životného prostredia pripravila pre žiakov, pedagógov a širokú verejnosť na nový školský rok 2020/2021 aktivity v oblasti environmentálnej výchovy a vzdelávania.
viac
07.10.2020
Žilina zrekonštruovala tri materské školy za 1,5 milióna eur z eurofondov
Mesto Žilina zrekonštruovalo materské školy (MŠ) Čajakova, Trnavská a Petzvalova za viac ako 1,5 milióna eur. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka získalo financie z eurofondov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
27.10.2020
SAŽP otvorila 5. kolo súťaže pre žiakov škôl Envirospektrum
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyzvala najmladšiu generáciu, aby prostredníctvom piateho kola súťaže Envirospektrum fotoaparátom opäť zaznamenala svoje udržateľné kroky i bezprostredného okolia.
viac
09.11.2020
Pomoc potrebujú jedálne verejných škôl, neštátne poukazujú na nerovnosť
Zástupcovia cirkevných a súkromných škôl a školských zariadení poukazujú na nerovnosť medzi verejnými a neštátnymi zriaďovateľmi. Uviedli to v súvislosti s financiami, ktoré rezort školstva vyčlenil školám na nákup zariadenia pre školské jedálne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %