Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
18.03.2020 09:00

Európske podujatia miest a obcí sa prekladajú


Ilustračná snímka: (int.).


Vzhľadom na súčasnú situáciu vo svete súvisiacu so šírením COVID-19 zrušili viaceré európske orgány a asociácie plánované plenárne zasadnutia a kongresy, na ktorých bola plánovaná účasť aj zástupcov slovenskej miestnej a regionálnej samosprávy.


Kongres miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy (CLRAE) zrušil 38. plenárne zasadnutie, ktoré sa malo uskutočniť 17. - 19. marca 2020 v Štrasburgu (Francúzsko). Rozhodnutie Kongresu bolo prijaté s cieľom ochrany zdravia a bezpečnosti členov 47 národných delegácií Kongresu, pozvaných hostí, ďalších účastníkov a samotného sekretariátu, ako s cieľom zamedziť ďalšiemu šíreniu vírusu. Rozhodnutie Kongresu vychádza aj z odporúčaní úradov zdravia v členských krajinách a Svetovej zdravotníckej organizácie a je v súlade s poslaním Rady Európy.

Návrhy uznesení a odporúčaní Kongresu, ktoré mali byť predmetom plenárneho zasadnutia budú predložené na rokovanie Štatutárneho fóra (zložený z predsedov jednotlivých národných delegácií), ktorého zasadnutie sa predpokladá pred letnými prázdninami, pokiaľ to umožní vývoj situácie.  

Voľba dvoch podpredsedov Komory miestnych samospráv a Generálneho tajomníka Kongresu sa uskutoční čoskoro tajným e-hlasovaním.

Viac informácii TU.

Taktiež po uvážlivom zvážení bolo preložené 139. plenárne zasadnutie Európskeho výboru regiónov, ktoré bolo naplánované na 25. - 26. marca 2020 v Bruseli (Belgicko). Výbor pristúpil k tomuto rozhodnutia v záujme podpory prevencie a predchádzaniu ďalšieho šírenia pandémie. Rozhodnutie výboru odráža opatrenia, ktoré už zaviedli mnohé miestne, regionálne i národné orgány v EÚ. 

Nový termín plenárneho zasadnutia bude výbor avizovať hneď ako to umožnia zdravotné, politické a organizačné podmienky.

Viac informácii TU.

Rada európskych obcí a regiónov (CEMR) taktiež pristúpila k preloženiu európskeho Kongresu, ktorý sa koná každé štyri roky. Kongres sa mal uskutočniť 6.-8. mája 2020 v Innsbrucku (Rakúsko).

Neľahké rozhodnutie prijal CEMR spolu s mestom Innsbruck v nadväznosti na rastúce obavy z prepuknutia vírusu COVID-19, ktorý sa už rozšíril do rôznych regiónov sveta, vrátane určitých regiónov Európy a v záujme ochrany zdravia a bezpečnosti účastníkov Kongresu, pozvaných prednášajúcich/hostí a samotnej verejnosti. CEMR spolu s mesto Innsbruck budú zvažovať nový termín Kongresu, ktorý však bude závisieť od vývoja situácie v Európe.

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2017
Systém informatizácie by mal na celom Slovensku fungovať do piatich rokov
Princíp jedenkrát a dosť v oblasti informatizácie na úradoch by mal v súčasnosti platiť v Slovenskej republike už v 2100 mestách a obciach. V priebehu ďalších piatich rokov by to malo byť na území celého Slovenska. Uviedol to na tlačovej konferencii ZMOS výkonný podpredseda Milan Muška.
viac
23.09.2020
Komora obcí s dôrazom na sociálnu oblasť
Komora obcí Rady ZMOS sa zišla 21. septembra v Štrbskom plese. Rokovanie sa konalo za účasti štátnej tajomníčky rezortu práce Sone Gaborčákovej a generálneho riaditeľa Štátneho fondu rozvoja bývania Juraja Kvetka.
viac
14.10.2020
Opäť je možné elektronické rokovanie zastupiteľstiev
Združenie miest a obcí Slovenska koncom marca predložilo návrh novely zákona o obecnom zriadení na rozšírenie možností rokovania zastupiteľstiev.
viac
22.02.2021
ZMOS bude analyzovať potenciál cestovného ruchu
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje v spracovávaní analýz. Aktuálne vytvorilo tím expertov pre analýzu cestovného ruchu, ktorá sa orientuje na predpoklady a možnosti využitia potenciálu cestovného ruchu v podmienkach miest, obcí a regiónov Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %