Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
29.03.2020 01:32

Exekúcie ako také sa pre pozastavenie lehôt neprerušujú


Ilustračná snímka: (int.).


Práva a povinnosti dlžníkov a veriteľov zostávajú zachované, pripomína Slovenská komora exekútorov (SKE) v súvislosti s opatreniami v justícii pre situáciu vo veci šírenia nového koronavírusu.


Exekúcie ako také sa neprerušujú, pozastavené sú iba niektoré lehoty. Informovala o tom hovorkyňa SKE Stanislava Kolesárová.

SKE pripomína občanom, že exekúcie sa neprerušujú vzhľadom na účinnosť novely, ktorá pozastavila niektoré lehoty aj v exekučnom konaní. Prerušujú sa tak lehoty na podanie námietok proti exekúcii, ktorá začala pred 31. marcom 2017, po 1. apríli 2017, ako aj na podanie námietok proti upovedomeniu o zastavení starej exekúcie. Prerušuje sa tiež plynutie lehoty na podanie opätovného návrhu na vykonanie exekúcie pre veriteľa v prípade zastavenia starej exekúcie.

Všetky lehoty vo vyššie uvedených prípadoch, ktoré začali plynúť pred dňom účinnosti zákona sa až do 30. apríla prerušujú. Od 1. mája tak začínajú lehoty opäť plynúť, a to dňom, v ktorom boli v deň účinnosti zákona. „Ak teda niekomu uplynulo ku dňu účinnosti napríklad päť dní z lehoty na podanie námietok proti exekúcii, 1. mája začne opäť plynúť lehota svojím šiestym dňom a skončí sa 10. mája,” vysvetlil prezident SKE Miroslav Paller.      

Okrem prerušenia lehôt sú exekútori povinný do 30. apríla upustiť od vykonávania akejkoľvek dražby majetku či už ide o nehnuteľnosti, hnuteľné veci, alebo obchodné podiely. To zahŕňa aj exekúciu predajom nehnuteľnosti ani žiadne úkony smerujúce k jej dražbe.       

V súvislosti s mimoriadnymi opatreniami exekútori pripomínajú prístupnosť úradov v obmedzenom režime. Po predchádzajúcej elektronickej konzultácii tak prijmú občana iba v nevyhnutných prípadoch, ktoré neznesú odklad a nedajú sa vybaviť na diaľku. Podmienkou je prísne dodržanie hygienických pravidiel. „Občan i zamestnanec úradu sú povinní chrániť si tváre rúškom, ruky jednorazovými rukavicami a exekútorský úrad vykoná po návšteve dezinfekciu priestorov,” uviedol Paller.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.04.2020
V Trenčíne od pondelka zrušia bezplatné cestovanie mestskou dopravou
Od pondelka (6. 4.) ruší mesto Trenčín bezplatné cestovanie v mestskej hromadnej doprave (MHD). Informovala o tom hovorkyňa mesta Erika Ságová.
viac
15.04.2020
Od dnes sa začínajú zápisy prvákov, avšak bez ich osobnej účasti
Od stredy 15. apríla sa na základných školách začínajú zápisy na plnenie povinnej školskej dochádzky na školský rok 2020/2021. Tento rok sa však uskutočnia inak ako po minulé roky, a to bez osobnej účasti detí a rodičov.
viac
21.04.2020
Myjava prijíma opatrenia, aby čelila ekonomickým dosahom koronakrízy
Mesto Myjava znížilo dotácie, zastavilo alebo obmedzilo projekty, väčšina zamestnancov napojených na rozpočet mesta od 1. apríla poberá 80 alebo 60 % mzdy. Informoval o tom primátor mesta Myjava Pavel Halabrín.
viac
06.05.2020
Žilina predpokladá výpadky v rozpočte až do výšky 9 mil. eur
Výpadok príjmov rozpočtu vo výške až 9 mil. eur predpokladá mesto Žilina v dôsledku ekonomických dopadov mimoriadnej situácie v súvislosti s koronavírusom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %