Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.10.2016 08:00

Fasáda Mirbachovho paláca v Bratislave je už zreštaurovaná


Mirbachov palác s obnovenou fasádou. Snímka zdroj: (mmb).


Rokokový klenot Bratislavy bol obnovený podľa pôvodnej architektúry zo 60. rokov 18. storočia.


S obnovou fasády začala mestská organizácia Generálny investor Bratislavy 18. júla 2016 s termínom ukončenia 26. septembra. Práce sa realizovali v spolupráci s Krajským pamiatkovým úradom v Bratislave.

Reštaurátorské práce boli zamerané na obnovu fasády, kamenných portálov, soklov a ostení, drevených okien, dverí a mreží. „V rámci reštaurátorských prác bola realizovaná aj úprava kamenných fragmentov, doplnenie modelácie štukovej výzdoby a chýbajúcich častí omietkovej vrstvy, vytvorenie kópie umelo-kamennej vázy odliatím a farebná úprava erbových polí v intenciách heraldickej farebnosti erbov grófa Nyára následne osadených do kartuše tympanónu paláca,“ spresnil riaditeľ mestskej organizácie Generálny investor Bratislavy Vladimír Gašperák. „Takisto sme sa rozhodli pre zlátenie kovových doplnkov, napríklad rokajového štítku, kľučiek brán či rokajovej výzdoby mreží balkóna, ktoré boli zlátené aj v pôvodnej architektúre paláca,“ dodal.

Súčasne boli opravené aj okenné krídla, vstupné brány či kamenné sokle, ktoré vzhľadom na veľký rozsah poškodenia boli nahradené novými kópiami. Obnovený bol aj južný štítový múr nachádzajúci sa nad susedným objektom, pričom na tieto práce bola potrebná aj horolezecká technika. „Reštaurátorské práce boli náročné, ale výsledok je vynikajúci a som nesmierne rád, že si Bratislavčania a návštevníci mesta môžu pozrieť palác nielen v plnej kráse, ale aj v pôvodnej architektúre,“ uviedol bratislavský primátor Ivo Nesrovnal.

„Veľmi ma teší, že Mirbachov palác, ktorý sa nachádza v srdci mestskej pamiatkovej rezervácie Bratislavy, sa reštauroval s vysokou mierou zachovania pôvodných prvkov ako v exteriéri, tak v interiéri, čo mu dáva punc autenticity,“ povedal riaditeľ mestskej organizácie Galéria mesta Bratislavy Ivan Jančár.

Práce na obnove fasády Mirbachovho paláca sú v celkovej sume 347-tisíc eur a hradené sú z dotácie od vlády SR v rámci predsedníctva SR v Rade EÚ. Reštaurátorské práce realizovalo Združenie pre reštaurovanie a obnovu pamiatok VILLARD, s. r. o., pod vedením akad. soch. Vladimíra Višvádera.

 

Autor: (mmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.08.2016
Hlavné mesto reštauruje Mirbachov palác
Hlavné mesto prostredníctvom svojej organizácie Generálny investor Bratislavy začalo s obnovou fasády na Mirbachovom paláci. Práce sa začali v druhej polovici júla s predpokladaným ukončením prác ku koncu septembra.
viac
21.11.2016
Sochársku výzdobu atiky na Primaciálnom paláci chce mesto reštaurovať
Vedenie Bratislavy na základe zistenia zlého stavu historických sôch na Primaciálnom paláci chce sochy reštaurovať. Aktuálne prebieha reštaurátorský výskum, ktorý má určiť spôsob a rozsah reštaurovania.
viac
05.05.2020
Kaštieľ v Arboréte Mlyňany prechádza obnovou
Kaštieľ v Arboréte Mlyňany prechádza pamiatkovou obnovou. Po jej ukončení by doteraz verejnosti neprístupná pamiatka mohla slúžiť aj návštevníkom Arboréta.
viac
24.09.2020
V Mirbachovom paláci otvorili výstavu Snívaj!?
Galéria mesta Bratislavy (GMB) v Mirbachovom paláci otvorila v stredu (23. 9.) výstavu Snívaj!?, ktorú tvorí výber diel zo zbierky Art Fondu - Stredoeurópskeho fondu súčasného umenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %