Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
29.05.2023 10:35

Faunu a flóru na Háji približuje nová environmentálna aplikácia


Snímka zdroj: (zilina.sp21.sk).


Rastliny a živočíchy žijúce v lesoparku Háj-Nicovô v Liptovskom Mikuláši spoznajú návštevníci pomocou novej environmentálnej aplikácie.


Tá približuje prírodné bohatstvo, ktoré sa v lokalite vyskytuje. Novinku spustili vo štvrtok. Informovala o tom hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.

"Bezplatná aplikácia Objav lesopark záujemcov prevedie 12 zastávkami, ich vedomosti preverí v kvíze a ponúkne im brožúru fauny a flóry na Háji. Nevšedný zážitok ponúkajú prvky rozšírenej reality, animácie, videá, fotografie či 3D modely. Vždy, keď sa návštevníci na trase priblížia k bodu, kde by mohlo žiť zaujímavé zviera, aplikácia ho predvedie priamo v jeho prirodzenom prostredí," načrtla hovorkyňa.

Aplikáciu si záujemcovia môžu stiahnuť na začiatku náučného chodníka z informačnej tabule prostredníctvom QR kódu alebo ju nájdu na stránke envirohaj.sk. Projekt je určený pre širokú verejnosť. "Svojím vzdelávacím aspektom pre žiakov základných škôl, svojou hravou formou pre rodiny s deťmi, túlaním sa v prírode pre turistov a milovníkov prírody," priblížila Lenka Lencsésová z liptovskomikulášskej radnice.

Mesto na projekt získalo dotáciu 47 000 eur z Environmentálneho fondu. Jeho súčasťou bolo vytvorenie virtuálneho vzdelávacieho programu na webe a environmentálnej aplikácie. Primátor Ján Blcháč podľa svojich slov vidí prínos i v tom, že mesto má všetky envirotémy sústredené na jednom mieste ako koncept, ktorý väčšine slovenských samospráv chýba. "V tomto smere sa projekt javí ako pilotný a môže slúžiť ako inšpirácia pre ostatných," podotkol.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.12.2019
O aktuálnom dianí v meste informuje nová mobilná aplikácia
Aktuálne informácie o dianí v Liptovskom Mikuláši poskytne nová mobilná aplikácia. Podľa hovorkyne mesta Viktórie Čapčíkovej má novinka zabezpečiť efektívnejšiu komunikáciu medzi liptovskomikulášskou radnicou a obyvateľmi.
viac
21.04.2020
Mesto Liptovský Mikuláš vyzýva na elektronickú úhradu daní
Liptovskomikulášska radnica vyzýva obyvateľov, aby úhrady daní a poplatkov vybavili elektronickou formou. Pred pokladnicou v klientskom centre mestského úradu sa v pondelok vytvorili zástupy ľudí, ktoré podľa vedenia mesta v čase pandémie nového koronavírusu nie sú vhodné.
viac
24.03.2021
Vojnový cintorín na Háji Nicovô začali renovovať
Na vojnovom cintoríne Háj Nicovô v Liptovskom Mikuláši sa tento týždeň začali stavebné práce. Obnovou prejdú hrobové miesta aj zelená pláň cintorína, na ktorom sú pochovaní príslušníci 1. československého armádneho zboru.
viac
29.05.2021
Vojnový cintorín Háj Nicovô prehľadávajú pyrotechnici
Vojnový cintorín Háj Nicovô v Liptovskom Mikuláši prehľadávajú pyrotechnici. Detekciu na pietnom mieste robia v súvislosti s nedávnym nálezom nevybuchnutého granátu - našli ho robotníci počas rekonštrukčných prác.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %