Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
02.12.2023 08:55

Fenomén Lúčnica oslavuje 75 rokov


Ilustračná snímka


Oslavy Lúčnice vrcholia premiérovým galaprogramom Svetozár Stračina – „Počuť vôňu živého“ a vydaním knihy Fenomén Lúčnica.


 

Umelecký súbor Lúčnica začal písať svoju históriu v roku 1948. Kto by to bol povedal pred 75 rokmi, kedy sa Lúčnica formovala a spoločným mottom bola nadšenie mladých študentov a študentiek, ktorých spájala úprimná snaha, obetavá práca a mladistvý elán. Odvtedy  umeleckú tvorbu reprezentovala Lúčnica doma a na pódiách vyše 50 krajín všetkých kontinentov sveta. 

„Vďaka odvážnym večne mladým takmer trom tisícom lúčničiarov a lúčničiarok stále podávame štafetu ďalej. Možno aj preto,  Lúčnicu nikdy neovplyvnila  žiadna existenčná kríza.“ hovorí generálny riaditeľ Lúčnice Pavol Pilař.

Po úspešnej premiére nového programu Koločas v máji tohto roku a slávnostnom koncerte speváckeho zboru Lúčnice v Slovenskej filharmónii, pripravil umelecký súbor Lúčnica jedinečné a výpravné predstavenie. Venuje ho tvorbe Svetozára Stračinu., skladatela, ktorého hudobné kompozície nadchýnajú aj tých, ktorí sa tradíciám vyhýbajú. „Bol jednou z ústredných tvorivých osobností, ktorí pre Lúčnicu skomponoval množstvo skladieb, ako aj scénických programov. Jeho prvé stretnutia s Lúčnicou a profesorom Štefanom Nosáľom boli pre jeho tvorbu zlomové a určujúce v jeho ďalšom smerovaní. Bolo nám neuveriteľnou cťou a zážitkom nahliadnuť, zacítiť a byť len na malú chvíľku opäť súčasťou Svetozára Stračinu - cez jeho myšlienky pocity, vízie a nápady ku expresívnemu vyjadreniu nielen cez jeho geniálnu hudbu ale aj slovo, kresbu, filozofiu a paralely vo filme, či v tanci.  Prinášame ho tak, že ho budete určite počuť, trošku do neho vidieť, veru aj cítiť , no a na moment, zažiť ho naživo“vysvetľuje režisér programu a umelecký riaditeľ Lúčnice Mikuláš Sivý

V podaní viac ako 100 účinkujúcich umelcov prinášame v programe ikonické tance, veľké zborové scény aj známe filmové hudobné kompozície v sprievode 45 členného orchestra pod taktovkou Martina Leginusa.

Lúčnica je jedinečné umelecké teleso, ktoré nemá v dejinách tanečného umenia, vo  svetovom i  v domácom kontexte, obdobu. Lúčnica je Fenomén, ktorý pri výročí dostáva aj knižnú podobu.  „Knižná publikácia Fenomén Lúčnica, ktorá vychádza v spolupráci s vydavateľstvom Slovart, je zrkadlom do duše Lúčnice a poklona tým, ktorí z nej vybrúsili diamant  slovenského ľudového umenia.“ Imrich Béreš predseda Nadácie Pro Lúčnica

Premiéra a následné predstavenia jubilejného tanečného programu k 75. výročiu Lúčnice sa uskutočnia  v Bratislave, Piešťanoch a v budúcom roku v Prešove, Nitre, Trenčíne, Brne a Košiciach. 

 

 

Autor: Zdroj: Michal Dudáš, michal.dudas@lucnica.sk


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.05.2016
Vinári otvoria svoje pivnice pre širokú verejnosť
Vinári z Malého Horeša v okrese Trebišov otvoria svoje pivnice. Návštevníkom ponúknu ochutnávku vín a budú sa s nimi môcť porozprávať o vinárstve a víne. Podujatie pod názvom Vôňa agátu sa uskutoční v sobotu 14. mája.
viac
12.10.2017
Za 60 rokov CSS – Bôrik vytvorilo druhý domov pre viac ako 3-tisíc ľudí
Súčasťou osláv bol aj krátky prierez históriou zariadenia a kultúrny program, v ktorom sa predstavili detskí sólisti či folklórna skupina Hájiček – Chrenovec – Brusno.
viac
13.11.2018
Štvrťstoročie od zápisu Vlkolínca do zoznamu UNESCO pripomína putovná výstava
V Liptovskom Mikuláši otvorili výstavu 5. novembra a pozrieť si ju možno do 29. novembra v priestoroch obchodného centra Stop shop. V decembri zavŕši svoje putovanie v Bratislave.
viac
06.06.2020
Piešťany si 75 rokov od získania štatútu mesta pripomenú aj udelením ocenení
Už len tri dni majú Piešťanci na to, aby na tamojší mestský úrad zaslali svoje návrhy na tohtoročné udelenie ocenení významným osobnostiam, ktoré sa ponesie v duchu 75. výročia získania štatútu mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %