Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
18.09.2017 01:05

Fest zemiakov na Liptove


Atraktívny tretí ročník podujatia Švábkafest bude na námestí v Liptovskom Mikuláši už tento týždeň, v piatok 22. septembra 2017.


Liptov je známy nielen bryndzou, ale aj zemiakmi. Podujatie Švábkafest bude v piatok 22. septembra v centre Liptovského Mikuláša venované práve im.


Pripravená je kulinárska šou s Ivanom Rusinom, kde návštevníci uvidia aj vyskúšajú Liptovské droby – jedlo zo zemiakov, typické len pre tento región, súťaž v príprave najlepšej zemiakovej baby aj originálny zemiakový tatarák.

Historické námestie sa na niekoľko hodín zmení na liptovský hospodársky dvor. Predstavia sa pestovatelia tradičných aj menej tradičných zemiakov, pripravená je výstava hospodárskych zvierat, vyhlásenie výsledkov súťaže krásy a šikovnosti Liptáčok, hudobné aj tanečné vystúpenia, výborné jedlo aj tvorivé dielne pre deti.

Švábkafest je oslavou zemiakov ako plodiny, ktorá tvorila podstatu jedálnička Liptákov postupne už od 18. storočia. A prečo vlastne názov podujatia Švábkafest? Švábka je nárečový výraz pre zemiaky v regióne Liptova. Liptáci sú na svoju švábku patrične hrdí, konzumujú ju radi a teraz je práve čas, kedy dozrela a dá sa pochváliť jej úrodou.

„Zemiaky sú späté s históriou aj súčasnosťou nášho regiónu, preto sme im pripravili oslavu, ako sa patrí. Pred rokom sme na tomto mieste predstavili jednotnú receptúru zemiakového jedla, ktoré je špecialitou nás Liptákov a pracujeme na tom, aby naše Liptovské droby získali ochranné zemepisné označenie. Zdĺhavý proces registrácie beží, momentálne je naša požiadavka v Bruseli a veríme, že na jar registráciu úspešne ukončíme. Na tohtoročnom Švábkafeste ukážeme návštevníkom aj jeden z receptov, ktorý bol základom pre vznik jednotnej receptúry Liptovských drobov," navnadil na podujatie primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč. Takzvané bobrovecké droby uvarí Ivan Rusina počas atraktívnej kulinárskej šou. S ich chuťou sa zoznámia aj návštevníci námestia.

Pripravená je aj súťaž. Štyri tímy, po dvaja účastníci podujatia, predvedú svoju obratnosť aj kuchárske umenie pri príprave zemiakovej baby. Suroviny dodajú organizátori a ak má niekto tajnú ingredienciu, nech neváha a prinesie si ju. O najlepšom kuchárskom tíme rozhodnú samotní návštevníci Švábkafestu.

„O tataráku sa toho popísalo a hovorilo už veľa. Ale jedli ste niekto zemiakový tatarák? Originálny a zdravý recept na zemiakový tatarák s použitím surovín výhradne z Liptova predstavíme práve počas našej šou. Hlavnými surovinami budú samozrejme zemiaky, potom bryndza, slaninka, naše huby a to všetko zapečené v cibuli,“ prezradila vedúca oddelenia marketingu a podnikania tunajšej radnice Soňa Višňovská. Podujatie zaujme všetkých, nielen milovníkov zemiakov a dobrého jedla.

Námestie sa v tento deň zmení na hospodársky dvor. Od 13,00 hod. návštevníci uvidia výstavu zemiakov pod záštitou Slovenského zväzu záhradkárov a tiež výstavu drobných hospodárskych zvierat pri príležitosti 60. výročia založenia Základnej organizácie Slovenského zväzu chovateľov Liptovský Mikuláš – Okoličné. Hlavný program začne o 15. hodine hudobným vystúpením, pokračovať bude spomenutou kulinárskou šou a ďalším atraktívnym programom vrátane koncertu liptovskej rodáčky Barbory Hazuchovej. Bodku za podujatím dá vystúpenie obľúbenej slovenskej kapely Desmod. Počas dňa sa zabavia aj deti na tvorivých dielňach.

 

 

 

 

Autor: (šar)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.09.2016
Liptovský „Švábkafest“
Liptovská plodina číslo jeden sú zemiaky, domáci ich slangovo volajú „švábka“. Podujatie v najbližší piatok 9. 9. 2016 v Liptovskom Mikuláši bude preto venované práve zemiakom.
viac
15.01.2018
Einstein na Liptove
Od 17. januára do 21. marca bude každú stredu večer lákať turistov do centra Liptovského Mikuláša zaujímavý program a pestrá gastronomická ponuka.
viac
06.09.2018
Švábkafest alias oslava zemiakov na liptovský spôsob
Zajtrajší piatok - 7. september - bude na Liptove patriť Švábkafestu. Už štvrtý ročník úspešného festivalu je venovaný zemiakom, ale nielen im. Pripravený je kasting do kuchárskej televíznej šou, veľa zábavy pre všetky vekové kategórie, tvorivé dielne aj miss Švábkafest.
viac
28.07.2021
Švábkafest: Liptovské droby v podaní Peti Vlhovej
Hlavnú úlohu na každoročnom Švábkafeste zohráva naša liptovská švábka. Tento rok však bude výnimočný. Zemiaky, ktoré boli po celé stáročia pre Liptákov dôležitou plodinou, budú zatienené rovno dvomi špecialitami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %