Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
13.08.2022 04:50

Festival náhradného rodičovstva v Beluji sa venuje opusteným deťom


Ilustračná snímka


Opustené deti i rodinné zázemie sú témami Festivalu náhradného rodičovstva v obci Beluj v okrese Banská Štiavnica. Počas soboty je podujatie prispôsobené rodinám s deťmi, TASR o tom informovala Dana Koníček Žilinčíková z centra Návrat.


Pripomenula, že cieľom akcie je poukázať na to, že v každej samospráve by sa mohlo nájsť miesto pre deti bez rodiny. "Podľa posledných sčítaní máme viac než 5000 detí, ktoré dlhodobo žijú bez svojej vlastnej rodiny. Staráme sa o ne v centrách pre deti a rodinu, reedukačných zariadeniach i domovoch sociálnych služieb," zdôraznila s tým, že len niektoré z nich majú starostlivosť vo vzťahu s dospelou osobou. Sú to deti dočasne umiestnené v profesionálnej rodine zamestnanca príslušného zariadenia. "Žijú tak v rodinnom prostredí a majú možnosť tvoriť  vzťahy s dospelým, ktorý sa o nich stará," konštatovala.       

Mnoho detí však podľa nej túto možnosť náhradnej starostlivosti nemá. "Stačilo by, keby sa v každej našej obci našlo náhradné rodinné zázemie aspoň pre jedno dieťa," poznamenala. Organizátori festivalu chcú na túto skutočnosť poukázať, aby sa ľudia o tejto téme niečo dozvedeli a aj naučili. Dediny i vidiek môžu byť podľa nich zázemím pre mnohé deti.       

Festivalový program vytvára zázemie pre existujúce náhradné rodiny i pre záujemcov o túto tému. "Pripravené sú rozhovory s tými, ktorí boli adoptovaní alebo s tými, ktorí prijali deti do pestúnstva," pripomenula Koníček Žilinčíková. Dodala, že neformálnym spôsobom sa návštevníci podujatia môžu dozvedieť viac o potrebách týchto detí. Získať tiež môžu informácie o krokoch, ktoré sú dôležité pre adopciu či pestúnstvo.     

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.05.2019
Starý zámok ožije remeslami a zábavou
Starý zámok v Banskej Štiavnici sa stane koncom tohto týždňa dejiskom zábavy a miestom stretnutia remeselníkov. V piatok (24. 5.) a v sobotu (25. 5.) sa tam bude konať 22. ročník Festivalu kumštu, remesla a zábavy.
viac
13.06.2019
EKO Fest po prvýkrát v Banskej Bystrici
Občianske združenie EnviroFuture, ktoré sa už vyše 10 rokov venuje environmentálnemu vzdelávaniu, pripravilo pre Banskobystričanov EKO Fest.
viac
09.07.2019
Festival Za 7 horami potešil v Jánskej doline rekordných 18 000 detí
Druhý ročník rodinného festivalu Za 7 horami navštívilo od štvrtka (4. 7.) do soboty (6. 7.) v Jánskej doline rekordných 18 000 detí. Podľa projektovej manažérky festivalu Kataríny Šarafínovej odohralo päť divadiel na piatich kilometroch v Jánskej doline až tridsať predstavení.
viac
23.07.2019
Jánošíkove dni otvoria sprístupnením domu v jeho rodnej osade Jánošovia
Symbolické sprístupnenie Jánošíkovho domu v jeho rodnej osade Jánošovia v Terchovej otvorí v stredu 31. júla večer 57. ročník Medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %