Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
24.09.2020 08:15

Festival Prešov číta rád bude i v online priestore


Banner.


Festival čítania s názvom Prešov číta rád organizuje Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava aj tento rok.


Program však bude prispôsobený súčasným hygienickým nariadeniam a vybrané autorské besedy sprostredkujú ľuďom online. Pätnásty ročník podujatia sa uskutoční od stredy (23. 9.) do piatka (25. 9.).     

„Vzhľadom na súčasné pravidlá zoskupovania sa osôb a s dôrazom na dodržanie všetkých opatrení sme nakoniec došli k záveru, že festival predsa len budeme organizovať, ale bez účastí zahraničných autorov,” uviedla riaditeľka Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove Iveta Hurná.      

Predstaví sa deväť autorov zo Slovenska. Moderovania literárnej talkshow sa opäť chopí Dado Nagy.     

„Priaznivci knižnice sa môžu tešiť na autorov Máriusa Kopcsaya a Daniela Majlinga, básnika Erika Ondrejičku, prozaičky Michaelu Ellu Hajdukovú, Ivanu Ondriovú a Štefániu Opremčákovú. Počas troch festivalových dní spoznajú prekladateľku detských kníh z taliančiny Danielu Lozanovú a tiež autorov pre deti a mládež Valentína Šefčíka a Braňa Jobusa,” spresnila Michaela Demková z metodického oddelenia knižnice.      

Z dôvodu zaistenia väčšej bezpečnosti sa okrem iného rozhodli, že besedy pre triedy základných a stredných škôl nebudú robiť primárne v priestoroch knižnice, ale pôjdu s autormi k deťom. Okrem programu pre školy majú organizátori naplánované aj verejné besedy určené pre dospelých divákov.     

„Rozhodli sme sa využiť sociálne siete a vysielať obsah naživo v reálnom čase,” povedala Hurná s tým, že naplánované sú dve verejné besedy s autorkami Michaelou Ellou Hajdukovou a Štefániou Opremčákovou.     

„Online budeme vysielať nielen Literárnu talkshow s Dadom Nagyom, ale i niektoré besedy zo škôl. Odporúčame preto sledovať našu stránku a sociálne siete, kde budeme o týchto aktivitách bližšie informovať,” doplnila riaditeľka.      

Jednou z ďalších zmien je lokalita Literárnej talkshow, ktorá sa po rokoch opäť uskutoční v divadle Alexandra Duchnoviča. V programe sa predstaví i speváčka Katarína Koščová v sprievode klaviristu Daniela Špinera.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.03.2020
Knižnica P. O. Hviezdoslava oslavuje 95. výročie založenia
Celoročnou aktivitou s názvom 95 knižničných radostí sa Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove rozhodla osláviť 95. výročie svojho založenia.
viac
09.06.2020
Festival Rotenstein bude v múzejných záhradách i online zároveň
Rytiersky festival Rotenstein najprv pre koronakrízu zmenil miesto konania a aktuálne mení aj termín, keď si ho fanúšikovia budú môcť pozrieť v online podobe.
viac
06.10.2020
Filmový festival Pocity Film 2020 sa napriek obmedzeniam uskutoční
Jedenásty ročník filmového festivalu POCITY FILM sa napriek prísnym obmedzeniam a zmenám v programe uskutoční v plánovanom termíne. Festival sa bude konať od 8. do 13. októbra vo veľkokapacitných premietacích sálach Kina Scala a multiplexu Cinemax.
viac
02.12.2020
Krajská knižnica pomôže počas vianočných sviatkov dražbou kníh
Piaty ročník charitatívneho projektu Mikulášska burza zorganizuje Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove formou dražby kníh. Vyzbieraná čiastka poputuje do Bezpečného domu na Šidlovci. Informovala o tom Michaela Demková z metodického oddelenia knižnice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %