Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
17.05.2024 02:05

Festival v Košiciach hostí neprofesionálne komorné telesá detí a mládeže


Plagát festivalu


Desiatky mladých hudobníkov zo základných umeleckých škôl (ZUŠ) z celého Slovenska sa v piatok stretávajú na druhom ročníku Festivalu malých komorných telies Košice.


Zámerom súťažnej prehliadky neprofesionálnych komorných telies detí a mládeže je prezentovať umeleckú činnosť ZUŠ. TASR o tom informoval zástupca Spojenej školy sv. košických mučeníkov pre ZUŠ Igor Dohovič.         

"Komorné zoskupenia poskytujú deťom a mládeži možnosť rozvíjať hru na nástroji, stretávať sa a spoločne muzicírovať, a tak plnohodnotne a efektívne využívať voľný čas. Vytvárajú si tým pozitívny vzťah ku komornej hudbe a nekomerčnému hudobnému umeniu," uviedol. Ako dodala autorka myšlienky festivalu Slávka Pacholská, festival zároveň ponúka možnosť vymieňať si svoje skúsenosti v oblasti hudby a nadviazať spoluprácu s inými hudobnými školami, ale aj prezentovať prácu neprofesionálnych hudobných telies verejnosti.         

Festivalu by sa malo zúčastniť 26 komorných telies z 13 umeleckých škôl na Slovensku. Súťažiť budú v kategóriách duo až noneto a malý súbor, ktoré budú rozdelené podľa veku. Novinkou je kategória pre učiteľov, ktorá podľa Dohoviča nabáda pedagógov udržiavať sa v aktívnej umeleckej činnosti.         

V programe festivalu je aj spoločný workshop a v sobotu (18. 5.) je naplánovaný i vzdelávací seminár hry na flautu.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.09.2021
Biela noc pozýva na 17-dňovú prechádzku mestom, predstaví najmä domácu scénu
Najväčší medzinárodný festival súčasného umenia na Slovensku Biela noc tento rok v Bratislave pozýva na prechádzku mestom. Väčšinu diel, najmä domácich autorov, predstaví v exteriéri a potrvá až 17 dní, a to od piatka 17. septembra do 3. októbra.
viac
03.10.2023
V Košiciach otvorili Festival múzeí na Slovensku
Prezentáciu 20 slovenských múzeí, dvoch inštitúcií, zaoberajúcich sa ochranou a osvetlením zbierkových predmetov, konferenciu o ochrane kultúrneho dedičstva a iné prináša 19. ročník Festivalu múzeí na Slovensku.
viac
05.10.2023
Biela noc počas troch dní festivalu premení Košice na zážitkovú galériu
Viac ako 30 umeleckých inštalácií, multimediálnych objektov, výstav, filmov či projekcií ponúkne v Košiciach tohtoročný festival súčasného umenia Biela noc. Od piatka do nedele (8. 10.) sa v rámci neho predstavia domáci umelci, ale aj umelci z Francúzska, Rakúska, Rumunska, Čiech a Holandska.
viac
15.05.2024
V Košiciach sa konajú Župné dni, program festivalu vyvrcholí v piatok
Festival Župné dni Košického samosprávneho kraja (KSK) po Gemeri, Spiši a Zemplíne pokračuje tento týždeň v Above, kde aktivitami ožijú Košice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %