Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.12.2021 03:20

Fiľakovo chce zmodernizovať interiér kultúrneho strediska


Fiľakovo.


Mestské kultúrne stredisko vo Fiľakove (MsKS) podalo projekt, v rámci ktorého by chcelo zlepšiť svoje technické i hygienické vybavenie. Reflektuje ním predovšetkým na zhoršené podmienky realizácie kultúrnych podujatí v súvislosti s pandémiou covidu-19. Rozpočet projektu je viac ako 182-tisíc eur.


Vo fiľakovskom kultúrnom stánku podali na konci novembra žiadosť o dotáciu v rámci výzvy IROP, ktorej zámerom je podpora nápravy dôsledkov pandémie a príprava zelenej, digitálnej a odolnej obnovy hospodárstva. Ako informovala riaditeľka MsKS Andrea Illés Kósik, cieľom projektu je zvýšenie kvality nimi poskytovaných služieb. Pomocou dotácie chcú zdokonaliť technickú vybavenosť budovy.

Ciele projektu podľa jej slov rozdelili do dvoch hlavných aktivít. „Prvou je zlepšenie kvality nami poskytovaných služieb, konkrétne zakúpením klimatizácie do divadelnej sály, rozšírením osvetľovacej techniky javiska v divadelnej a bábkovej sále novým scénickým osvetlením a vybavením bábkovej sály scénickou oponou. Hoci v divadelnej sále už bola obnovená osvetľovacia technika v rámci nedávnej komplexnej rekonštrukcie interiéru budovy, potrebujeme ešte doplniť niekoľko reflektorov a zmotorizovať k nim statickú rampu. V bábkovej sále nie je doposiaľ pódium osvetlené vôbec a javisko sa nedalo využívať na podujatia, nakoľko nám tam ešte chýbajú opony,“ vysvetlila riaditeľka.

Druhou hlavnou aktivitou je zlepšenie úrovne hygienických štandardov kultúrnej inštitúcie. Podľa riaditeľky ňou reflektujú najmä na pandemickú situáciu, ktorá výrazne ochromila kultúrny život. „Chceli by sme zakúpiť kvalitné a výkonné dezinfekčné zariadenie, ktoré bude dezinfikovať vzduch aj všetky povrchy v 1700 metrov kubických objemnej divadelnej sále. V projekte rátame aj so zakúpením menšieho mobilného dezinfekčného zariadenia, ktoré by sme vedeli použiť podľa potreby v menších miestnostiach, napríklad v bábkovej sále,“ doplnila. Vďaka tomu by mohli v budúcnosti počas rôznych epidemických alebo pandemických situácií lepšie zabezpečiť ochranu zdravia divákov i vystupujúcich.

Celkový rozpočet projektu je predbežne vyčíslený na vyše 182-tisíc eur, pričom spolufinancovanie z vlastného rozpočtu v hodnote päť percent predstavuje viac ako 9000 eur.

 

 

Autor: (Klaudia MIKUŠ KOVÁCSOVÁ, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.06.2020
Mesto má hotovú projektovú dokumentáciu na obnovu MsKC
Žiarska samospráva má hotovú projektovú dokumentáciu na obnovu mestského kultúrneho centra (MsKC). V súvislosti s jeho aktuálnym stavom už dlhšie hovorí o potrebe rekonštrukcie.
viac
29.01.2021
Detská železnica v Košiciach prejde obnovou
Na historickej úzkorozchodnej železničke v Košiciach by mali pribudnúť nové vozne. V rámci cezhraničného projektu plánujú tiež rozsiahlejšiu opravu trate či kotla najstaršej prevádzkyschopnej úzkorozchodnej parnej lokomotívy U36 003.
viac
16.02.2021
Dotácie na zlepšenie vybavenia jedální v školách
Rezort školstva sa rozhodol vyčleniť finančnú podporu pre školské jedálne. Zriaďovatelia môžu rezort požiadať o dotáciu v sume až päťtisíc eur do 28. februára 2021.
viac
25.03.2021
ZŠ v Beluši vďaka úspešnému projektu modernizuje odborné učebne i knižnicu
Základná škola v Beluši prechádza výraznou zmenou odborných učební, a to v rámci projektu „Zlepšenie technického vybavenia – ZŠ Beluša“ s celkovou výškou oprávnených výdavkov 185 698,13 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %