Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
16.07.2021 12:35

Fiľakovo plánuje komplexne obnoviť vnútroblok v centre mesta


Snímka zdroj: (MsÚ).


Obnova okolia mestských sídlisk, ktoré boli vybudované za bývalého režimu a už nespĺňajú požiadavky dnešného života, je aktuálnou témou v mnohých samosprávach.


Vo Fiľakove v posledných rokoch investovali do obnovy jednotlivých prvkov, akými sú cesty, nové parkoviská, obnova škôlok či nové detské ihriská na viacerých sídliskách. Najnovšie má samospráva v pláne využiť dotácie na komplexnú obnovu vnútrobloku na sídlisku v centre mesta.

Vo štvrtok 8. júla prebehlo na mestskom úrade občianske fórum, na ktorom vedenie mesta odprezentovalo svoj zámer na revitalizáciu vnútrobloku medzi ulicami Sládkovičovou, Železničnou a Parkovou. Ako informoval primátor mesta Attila Agócs, na rozsiahlu obnovu časti sídliska plánujú využiť aktuálnu výzvu cez Integrovaný regionálny operačný program (IROP). „Vypracovali sme projekt, v ktorom sme navrhli komplexnú revitalizáciu zelene, obnovu všetkých priľahlých chodníkov a verejného osvetlenia. Komplexne chceme obnoviť aj detské ihrisko, ktoré dnes tvoria len železné konštrukcie z minulého režimu a už nespĺňajú dnešné normy,“ priblížil primátor s tým, že by sa v tejto lokalite malo zrekonštruovať aj parkovisko. „Celkové náklady projektu sme mali predbežne vyčíslené na 250- až 300-tisíc eur. Pri extrémne rýchlom stúpaní cien v stavebníctve to však bude zrejme viac. V prípade úspešnosti projektu budeme z výslednej sumy spolufinancovať päť percent,“ dodal.

Napriek extrémnym horúčavám, ktoré spôsobili menšiu účasť na fóre, bola podľa primátora debata plodná. „Vypočuli sme si viaceré pripomienky, ktoré budeme brať pri prípadnej realizácii do úvahy, napríklad čo sa týka množstva odpadkových košov. Odpovedali sme aj na viaceré otázky súvisiace s touto lokalitou, napríklad ohľadne prebiehajúcej výstavby súkromných garáží, ktorá s týmto projektom nesúvisí,“ doplnil.

Termín na podanie žiadosti je do konca júla. V prípade jeho schválenia revitalizácia prebehne v budúcom roku.

 

Autor: (Klaudia MIKUŠ KOVÁCSOVÁ, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.10.2020
Poskytovanie dotácií z rozpočtu má od 15. októbra nové pravidlá
Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) poslanci schválili nový návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o poskytovaní dotácií z rozpočtu mesta Banská Bystrica, ktoré má nadobudnúť účinnosť 15. októbra.
viac
09.11.2020
Na vybudovanie kreatívneho centra získal KSK takmer 18 miliónov eur
Takmer 18 miliónov eur získal Košický samosprávny kraj (KSK) na vybudovanie kreatívneho centra.
viac
16.02.2021
Dotácie na zlepšenie vybavenia jedální v školách
Rezort školstva sa rozhodol vyčleniť finančnú podporu pre školské jedálne. Zriaďovatelia môžu rezort požiadať o dotáciu v sume až päťtisíc eur do 28. februára 2021.
viac
28.04.2022
Mesto chce na obnovu vnútrobloku pri Letnej získať zdroje z IROP
Mesto Stará Ľubovňa sa uchádza o zdroje z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) v celkovej výške 695 000 eur na projekt revitalizácie sídliskového vnútrobloku pri Letnej ulici. Informoval o tom primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko s tým, že celkové náklady sú na úrovni 730 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %