Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
29.07.2023 12:55

Fiľakovo začína s výstavbou druhej etapy cyklochodníka


Ilustračná snímka


Čulý stavebný ruch sa popri iných lokalitách Fiľakova ozýva aj medzi parkom a priemyselnou zónou. Samospráva tu začala s výstavbou druhej etapy cyklochodníka, ktorý bude viesť od mestského parku popri priemyselnej zóne.


Prvú etapu cyklochodníka, ktorý spája železničnú stanicu s parkom, mesto postavilo ešte v roku 2020. V minulom roku získalo na jeho pokračovanie dotáciu od Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI) vo výške 187-tisíc eur. Mestu sa podarilo vysúťažiť práce za približne 205-tisíc eur, čo je o 32-tisíc eur lacnejšie, než bola predpokladaná hodnota zákazky.

V rámci aktuálnych prác postavia druhú etapu cyklotrasy, ktorá bude viesť od parku a autobusovej stanice popri priemyselnej zóne v smere na obec Šávoľ. Tamojšia cesta v správe VÚC vedie k väčšine priemyselných závodov sídliacich v meste, hustota premávky je tu veľmi vysoká. „Chodník pre peších je pri ceste v dezolátnom stave, pre cyklistov pruh úplne chýba. Denne po tejto ceste prejdú stovky ľudí do a zo zamestnania, čo je pri danej hustote premávky, vrátane nákladnej prepravy, nebezpečné. Nový asfaltový cyklochodník okrem podpory ekologickej dopravy prispeje k výraznému zvýšeniu bezpečnosti v tejto časti mesta,“ vysvetlil dôvody realizácie projektu primátor Attila Agócs.

Nová časť cyklochodníka v dĺžke 292,30 m bude mať šírku 2,50 m a rozdelená bude do dvoch pruhov – pre peších a pre cyklistov. Vďaka bezbariérovosti umožní bezpečný pohyb aj osobám so zdravotným postihnutím. Vzniknú tu nové dažďové vpuste, osadia nové verejné osvetlenie a pribudne aj prístrešok s parkovacími miestami pre bicykle a nabíjacími stojanmi pre elektrobicykle. Práce sa začali v júni, hotové budú do novembra. Realizátorom stavby je spoločnosť SVOMA s.r.o.

Projekt výstavby cyklochodníka je rozdelený do štyroch etáp. V prvej vybudovalo mesto časť spájajúcu železničnú stanicu s parkom. Mestským parkom vedie pôvodná časť cyklochodníka, na ktorú sa na jej konci napojí nový úsek vedúci popri prvej časti priemyselnej zóny (aktuálna etapa). V ďalších dvoch etapách plánuje mesto dobudovať cyklochodník až po koniec priemyselnej zóny pri areáli podniku Ekoltech.

Autor: Klaudia Mikuš Kovácsová, hovorkyňa mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.02.2017
Nitru a Vráble spojí nový cyklistický chodník
Mestá Nitru a Vráble spojí nový 18-kilometrový cyklistický chodník. Prvé dve etapy jeho výstavby už majú stavebné povolenie.
viac
16.01.2018
Pokračovanie výstavby obchvatu Brezna je na dobrej ceste
Minister dopravy Arpád Érsek listom informoval primátora Brezna o pokračovaní v príprave prvého úseku druhej etapy obchvatu mesta. Zabezpečené sú už všetky stupne projektovej dokumentácie.
viac
05.06.2020
Otvorenie prvého úseku cyklochodníka v Leviciach
Symbolicky na Svetový deň bicyklov dňa 3. júna sa uskutočnilo slávnostné otvorenie cyklochodníka na Pereckej ulici v Leviciach.
viac
10.09.2022
Fiľakovo získalo dotáciu na pokračovanie výstavby cyklochodníka
Samospráva Fiľakova získala dotáciu na výstavbu druhej etapy cyklochodníka spájajúceho železničnú stanicu s priemyselnou zónou. Prvú etapu mesto zrealizovalo v roku 2020.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %